Мощна експлозия и последвал пожар разтърсиха химически завод в Луизиана 13.06 | 19:40

Полицията в Луизиана съобщава, че все още съществува опасност от вторична експлозия

От Елица Елефтерова

33-ма души са били откарани в болница с изгаряния засега след силната експлозия в химически завод в американския град Гейсмар в щата Луизиана, съобщи wafb.com.

По време на взрива в предприятието е имало 600 работници. Възможно е да има и жертви.

Мощна експлозия и последвал пожар са разтърсили химическия завод в американския щат Луизиана. За експлозията е алармирана полицията около 8:30 часа сутринта "месно време, съобщава местния сайт wwltv. 

Час и половина по-късно пожарът все още гори. Полицията в Луизиана съобщава, че все още съществува опасност от вторична експлозия. Според Iberville Parish Office съобщават за шест души, които са обгоряли и са откарани в различни болници с хеликоптер.

"В процес сме на проверка на целия персонал. Ранените от взрива и пожара са  докладвани, броят и степента на ранените обаче не е известен към този момент", заявиха от компанията в съобщение за пресата.

Според съобщението аварийни екипи са спрели клапаните, а мястото е изолирано. Част от магистралата, преминаваща покрай фабриката в Луизиана все още е затворена, посочват властите.

Химическият завод Williams Olefine произвежда годишно около 1,3 млн. литра етилен и 90 млн. литра полимер пропилен, според уебсайта на компанията.

Съоръженията на завода отговарят за транспорта на етан за други фабрики в района. Инфраструктурата се състои от тръбопроводи с размер 200 мили, както и рафинерен разпредел на пропилен. Етиленът се използва в производството на пластмаси.

Водещи

Най-четени