Мощните стихии в Европа погубиха 9 живота 22.12 | 16:41

Броят на жертвите от бури, които се стовариха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до девет души в неделя, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи

От iNews.bg

Броят на жертвите от бури, които се стовариха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до девет души в неделя, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи.

Бурите Елза и Фабиен доведоха до преливането на реки, прекъснаха електропроводи, изкорениха дървета и прекъснаха железопътния и въздушния транспорт през региона, оставяйки повече от 118 000 домакинства без ток.

Досега двама души са загинали в Португалия, а седем са убити в Испания, най-тежко засегнатата държава. Последната жертва е рибар, който бил пометен от скалите в морето в Каталуния.

Местните власти заявиха, че трима полицаи и още един рибар трябвало да бъдат спасявани, след като се опитали да спасят мъжа в курортно градче на 100 километра североизточно от Барселона.

Смъртните случаи в Испания включват жена от Южна Корея, убита от отломки, паднали от сграда в Мадрид, и холандец, който се удари , докато карал сърф в лошото време край Андалуския бряг.

Докато отслабналата като сила буря Елза се движеше над Великобритания в събота, бурята Фабиен бързо се придвижи, носейки съ себе си вятър със скорост 170 километра в час до Галисия в северозападна Испания, принуждавайки отмяната на 14 полета според испанския летищен оператор Aena.

Около 8000 домакинства в Галисия бяха без ток поради щети, причинени на електропроводи от вятъра, казаха местните власти.

Осем градски парка в Мадрид останаха затворени в събота заради силните ветрове.

Испанските власти обаче заявиха в неделя, че Фабиен се отдалечава бързо.

Паркове и гробища също бяха затворени в Бордо в югозападна Франция в събота, докато циркът Arlette Gruss, който беше поставен в голяма палатка на главния площад на града, отмени три спектакъла.

Метеорологичното бюро на Франция предупреди 15 региона в югозападната част на страната за лошото време, докато бурята очука атлантическото крайбрежие на страната.

Вятърът беше със скорост до 148 км / ч при Сокоа, на югозапад близо до границата с Испания.

Летищата на остров Корсика бяха затворени заради приближаващите бури. Фериботите също бяха временно спрени.

Водещи

Най-четени