Мъж окървавил гарата във Волгоград? (ВИДЕО) 29.12 | 22:00

Чакалнята била препълнена, терористът не успял да влезе вътре

От Антония Михайлова

Мъж вероятно е атентаторът на централната жп гара във Волгоград.

В 12:45 часа московско време (10:45 българско) на гарата било особено оживено – след отмяната на три влака в чакалнята се струпали много пътници.

Но терористът не могъл да влезе вътре – спрели го при преминаване през металдетектора. По данни на Следствения комитет на Русия мощността на бомбата, избила тежките врати и прозорците на гарата, е била не по-малко от 10 кг в тротилов еквивалент.

Първоначално беше съобщено, че бомбата е взривена от жена камикадзе. Но вечерта източник на оперативните служби съобщил, че се е взривил мъж. "Записите от камерите дават основание да направим предварителен извод, че терористичният акт е извършен от мъж. Но тази информация изисква проверка", съобщили оттам пред Интерфакс.

Взривното устройство е било в раница. Когато мъжът преминал през рамката на металотърсача, сработила сигнализацията, след което полицай отвел мъжа настрани и поискал да му направи обиск. В този момент бомбата се взривила. По-късно било съобщено, че на мястото на взрива бил открит мъжки пръст с шплент от граната. "Това говори, че поне един от терористите е бил мъж", отбелязва събеседникът на Интерфакс.

Според него личността на терориста е установена, но засега не се разгласява в интерес на следствието. Известно е само, че той е със славянски произход. Съобщава се също, че на мястото на терористичния акт са открити невзривена граната и пистолет, които вероятно са принадлежали на терориста. Жената, която първоначално взели за камикадзето, в момента на взрива просто преминавала оттам.

Версията за мъж терорист е потвърдена и от говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин. Той обяснява, че следователите разглеждат и други версии за трагедията.

По последни данни в резултат на терористичния акт са загинали 16 души. Според вицепремиера на правителството на Волгоградска област Василий Галушкин 14 души са загинали на място при взрива, още двама – в болницата. Владимир Маркин допълва, че са разпознати телата на девет от жертвите.

37 души на възраст от 9 до 60 години са ранени и остават на лечение в болниците. По данни на говорителя на здравното министерство Олег Салагай осем души са в тежко състояние и един – в изключително тежко. Раненото дете на 9 години е оперирано, състоянието му е задоволително.

От 1 до 3 януари 2014 година във Волгоградска област е обявен тридневен траур в памет на жертвите на терористичния акт. Организирани са пунктове за даряване на кръв за ранените.

Най-четени