Мъж се самозапали преди делото на Брайвик 15.05 | 16:40

Не са ясни мотивите за това действие

От Ивайло Ачев

Мъж се самозапали пред съда в Осло, където се гледа делото на Андрес Брайвик, който е обвинен за атентата на остров Ютьоя през миналото лято.

От полицията са обяснили единствено, че мъжът се е полял с течност и се е запалил, пише Mercury News, като се позовава на информация на АР. Пред сградата на съда е имало полицейски постове, които веднага са реагирали и са потушили пламъците. 

Въпреки бързата намеса обаче, мъжът е получил обгаряния и е закаран в университетската болница в Осло. 

Властите уточняват, че засега не са успели да идентифицират мъжа, нито са ясни мотивите му за неговите действия. Имаме подозрения, че става въпрос за норвежки гражданин, но не можем да бъдем 100% сигурни, коментират полицаите. 

Говорителят на полицията Киел Ян Кверме не пожела да коментира връзката между самозапалването на неизвестния мъж и делото, което тече в момента в съда, като уточни, че работят по изясняване на ситуацията. 

От средата на април в Осло започна делото срещу Андрес Брайвик. Срещу него бяха повдигнати обвинения за терористична дейност заради атентата, който извърши през миналия юли. Брайвик, въоръжен с автомат, откри огън в лагер на младежката организация на управляващата Партия на труда, който се провежда на остров Ютьоя. Убити бяха 69 души. 

Преди да отиде на острова крайнодесният активист взриви бомба в Осло пред сградата на правителството. Убитите там бяха осем души. 

В своята реч пред съда Брайвик призна действията си, но не и вината си. Обясни, че причината за разстрела е политиката на управляващите в защита на мюсюлманите. Брайвик, който се защитава сам, поиска смъртно наказание от съда или оправдателна присъда. 

Водещи

Най-четени