Мъка, траур и търсене на оцелели след страшния трус в Мексико (СНИМКИ) 21.09 | 10:02

Доброволци, военни и спасители вадят живи хора под отломките, жертвите са 230 досега

От iNews.bg

Мексиканските федерални власти съобщиха, че загиналите при вчерашното земетресение с магнитуд 7,1 са достигнали 230 души. Броят на потвърдените смъртни случаи в столицата Мексико сити се повиши до 100, предаде Асошиейтед прес.
 
Мексиканската столица понесе най-тежък удар като брой загинали и нанесени материални щети при земетресението във вторник и се превърна в сцена на драматични спасителни акции. Вече втора нощ спасителите в Мексико продължават разчистването на останките от разрушените след труса във вторник сгради.

Президентът Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур в памет на жертвите.

"Това земетресение е тежко и много болезнено изпитание за нашата страна, но ние, мексиканците, сме научили как да реагираме с отдаденост и чувство за солидарност", заяви той.

1980936

Властите на Мексико сити не губят надежда - съобщава се, че в сряда 52-ма души са спасени изпод отломките, предаде Би Би Си. В битка с времето, екипите се надяват да намерят оцелели под рухналото начално училище в мексиканската столица.

Смята се, че 13-годишно момиче е оцеляло, успявайки да се скрие под маса. Най-малко 21 деца и петима възрастни са загинали под руините. Много други се смятат за изчезнали.

Над 40 сгради в Мексико сити са срутени и на още около 500 са нанесени щети, много от които са негодни за обитаване.

Доброволецът Енрике Гардиа съобщи, че с тормоскенер са засечени оцелели под останките на сградата. "Живи са! Живи! Някой почука по стената няколко пъти, а на друго място отговориха със светлинен сигнал с лампа", обясни Гардиа.

Наблизо майка на 7-годишно момиченце сподели пред репортерите: "Никой не може да си представи болката, която изпитвам сега."

1980933

Спасителите са намерили затрупано момиченце, което е помръднало с ръка сред отломките. Не се съобщават подробности за състоянието на детето, но е известно,че спасителите са му спуснали вода и храна.

Вчера мъж, който прекара над 24 часа под руините на частично срутен жилищен блок, бе изваден жив.

Обилен дъжд се сипе над разрушеното училище, в което загинаха най-малко 25 души, включително деца и където се води усилена акция за спасяването на поне едно дете, затрупано под развалините. На място са изпратени линейки, лекари и медицинско оборудване, но спасителната операция е затруднена заради метеорологичните условия.

1980937

На събралите се наблизо хора често се напомня да пазят тишина, за да могат екипите да чуват звуците изпод руините.

На мястото работят над 500 военни и 200 служители на полицията, както и доброволци. Мексиканските служби за реагиране при аварии и бедствени ситуации, огнеборци, войници, полицаи и доброволци копаят с кирки и лопати в търсене на оцелели под купчините бетон, останали от съборените сгради.

Водещи

Най-четени