Нà ви сега ЕС! Ромпой намеква, че Европа тръгва на две скорости 02.07 | 17:41

Настроенията във Великобритания щели да се успокоят

От Мая Александрова

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се изказа относно бъдещето на Европейския съюз след неуспешния опит на Великобритания да блокира избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

"От десетилетия се знае, че Европа е за отварянето. Сега тя се възприема като нежелан натрапник", каза в речта си във вторник председателят на Европейския съвет, цитиран от EurActiv.

Той подчерта, че сега е времето да се върне балансът. Отговаряйки на опасенията на страните членки на ЕС, Ван Ромпой подчерта необходимостта от решаване на въпроси като имиграцията и социалното неравенство.

"Не само бизнесът трябва да се облагодетелства от ЕС, но и работещите. Не само местещите се, но и оставащите", посочи председателят на Европейския съвет.

Що се отнася до Еврозоната, белгиецът подчерта необходимостта от по-нататъшна интеграция в навечерието на кризата с държавния дълг.

Но "това не трябва да разстройва оригиналното споразумение в сърцето на ЕС, особено онези от страните членки, които не са и няма да се присъединят към общата валута", каза Ромпой, визирайки Великобритания, отваряйки вратата за "Европа на две скорости".

В заключенията на Европейския съвет от миналата седмица лидерите на ЕС успокоиха Великобритания, заявявайки, че "концепцията за все по-тесен съюз дава възможност за различни пътища за интеграция за различните страни".

"Това е първият път, в който казваме това, и се надяваме, че настроенията ще се успокоят, по-специално тези във Великобритания", заяви Ван Ромпой, имайки предвид нарастващото разделение между Великобритания и останалата част от Европейския съюз за бъдещата посока на блока.

Водещи

Най-четени