НАСА забранява на хората си да работят доброволно и без пари 05.10 | 11:55

Изповед на един служител на агенцията, пратен в принудителен отпуск

От Антония Михайлова

Има ли в НАСА хора, които просто гледат часовника в очакване работният ден да свърши? Да, има. Но те са малцина. Повечето от нас не се плашат от понеделниците. Повечето от нас предпочитат да работят, а не да излизат в принудителен отпуск, твърди Лес Джонсън от НАСА. Ето и неговата изповед в Planetary Society.

"Днес получих от НАСА уведомление за изпращането ми в неплатен отпуск. Тъй като моята работа не се явява "изключителна", с други думи, тай като никой няма да пострада и няма да умре, ако аз не се явя, то ми се налага да си седя вкъщи, докато отново не ме извикат на работното ми място, когато Конгресът приеме, а президентът подпише някакъв бюджет или резолюция за продължаването на финансирането на текущите държавни разходи, за да може правителството да работи.

Обстоятелството, че правителството е прекратило цялата второстепенна дейност, не би трябвало да учудва никого, дори тези, които в последните години са били скрити в килера и не са следили новините. Но което може да удиви мнозина, това са следващите редове на полученото от мен уведомление, което ме осведомява какво мога и какво не мога да правя по време на неплатения си отпуск.

"По време на неплатения отпуск вие няма да получавате заплата и няма да изпълнявате отговорностите си. В това време не ви се разрешава да работите в НАСА като доброволец без заплата."

Колко федерални агенции и изобщо колко работодатели казват на служителите си: "Изпращаме те вкъщи за неопределен срок без заплата и строго ти забраняваме да изпълняваш каквато и да е работа за компанията в свободното време и без компенсация за положения труд"?

Бих казал, че ще се намерят много малко ора, които ще излязат в принудителен и неплатен отпуск, но ще продължат да работят за компанията, която ги е изпратила вкъщи. С изключение на НАСА.

И ето какво. Ако не ми бяха отправили това категорично предупреждение, аз бих продължил работа над своите проекти вкъщи, в свободното си време и без всякакво възнаграждение. В обикновена работна седмица получавам една трета от свързаните с работа съобщения по електронната си поща след пет часа следобед. На няколко от тях има отметки на времето на изпращане, свидетелстващи, че писмата са писани след 11 вечерта.

Получава се, че моите колеги много често работят вкъщи, в свободното си време, което е станало правило. И не става дума за неща, когато е необходимо всички да се съберем, за да изпълним работата в срок. Говоря за всекидневната рутинна работа в НАСА.

А знаете ли, че служителите на НАСА вече поне две години говорят, че Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство е НАЙ-ДОБРОТО място за работа в държавната сфера?

Колко са компаниите, в които служителите се трудят в извънработно време без всякаква компенсация само за да свършат своята работа, а след това да поставят и своя работодател на първо място в рейтингите?

Ще ви кажа защо е така. Ние работим над сложни и интересни проекти, чиято цел е да се разширят представите ни за Вселената, да дадем на човечеството възможност да излезе извън пределите на земното пространство, да осигурим в перспектива оцеляването на видовете и да направим Земята по-удобна за живот на всички, които я населяват. Да, това са възвишени цели и смели твърдения. Но именно това ме вдъхновява и ме движи от самото ми детство. Ние смятаме, че променяме света към по-добро и ни харесва да правим това.

Има ли в НАСА хора, които просто гледат часовника в очакване на края на работния ден? Да, има. Но те са малцинство. Повечето от нас не се страхуват от понеделниците. Повечето от нас предпочитат да работят, а не да бъдат в принудителен отпуск. Например аз и през отпуска си бих продължил да се трудя над някои свои проекти, ако ми позволят това."

Водещи

Най-четени