НАТО: Русия вече няма да бъде наричана партньор, а Китай ще бъде със специален статут 30.05 | 12:00

Предстои НАТО да разгледа "опустошителните последици" от възхода на Китай, особено в областта на технологиите, разкри италианският представител на пакта Франческо Мария Тало

От iNews.bg

Италианският представител на НАТО Франческо Мария Тало разкри подробности за новата стратегическа концепция на алианса, която ще бъде приета на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни, в интервю за агенция ANSA.

"Ще променим статута на Русия, която в предишния вариант беше наречена "партньор". Ще включим и Китай, който не беше споменат преди. Ще се занимаваме внимателно с днешните предизвикателства в областта на киберсигурността, хибридните заплахи, новите технологии и изменението на климата", уточни той.

Тало обясни, че предстои алиансът да разгледа "опустошителните последици" от възхода на Китай, особено в областта на технологиите.

"Сблъскваме се с нова сила, която си е поставила за цел технологично превъзходство. А това не е демократично", каза Тало.

"Присъединяването на Финландия и Швеция, както и ситуацията в Украйна също ще бъдат обсъждани на срещата на върха", каза той.

Водещи

Най-четени