НАТО не мисли за обща противоракетна отбрана с Русия 27.03 | 14:38

Алиансът не иска милитаризация на Арктика

От Елена Коцева

Североатлантическият Алианс не иска милитаризация на Арктика, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от ВВС.

"Ние не искаме милитаризация на региона, като смятаме, че всички въпроси мога да бъдат решени по мирен път, чрез преговори”, - каза той по време на видеоконференция от Брюксел.

Според него сред проблемите, които трябва да се дискутират, са тези на околната среда, промяната на климата, включително и добива на природни ресурси в Арктика.

Генералният секретар на НАТО смята също, че създаването на единна система за противоракетна отбрана (ПРО), която да обхваща както страните от Алианса, така и Русия, както и да бъде под общо командване, няма да бъде ефективно.

По неговите думи НАТО застава зад идея да се създадат две отделни системи за ПРО, които да си взаимодействат в борбата с общите заплахи - да обменят данни, да извършват съвместни анализи и оценки за новите предизвикателства, както и да провеждат общи учения.

"Днес населението на нашите държави желае за сигурността им да се грижи тяхната страна. Попитайте руснаците, дали те биха искали НАТО да се грижи за тяхната сигурност и за сигурността на руските територии. Смятам, че по-голямата част от тях ще отговорят, че това е отговорност на руската държава”, коментира Расмусен по време на видеоконференция от Брюксел в рамките на дискусионен панел, посветен на съвета НАТО-Русия.

Генералният секретар отново подчерта, че системата за противоракетна отбрана на НАТО не е насочена към Русия, която Алиансът определя не като заплаха, а като партньорска държава.

Андерс Фог Расмусен заяви също, че Алианса няма планове да се намесва в Сирия. 

Водещи

Най-четени