НАТО няма да се изтегля от Афганистан 18.06 | 15:20

Започва следващата фаза на мисията в азиатската част на страната

От iNews.bg

НАТО няма да се изтегля от Афганистан, мисията се променя, посочи пред журналисти върховният командващ на Съюзното командване на Северноатлантическия алианс ген. Жан-Пол Паломерос.

Следващата фаза на мисията на военния блок в азиатската страна - "Решителна подкрепа", ще се концентрира върху обучение и подпомагане на афганистанските сили, предаде БТА.  

"Вече няма необходимост от многобройни сили, офанзивните бойни задачи ще приключат до края на годината, както беше решено, но ние ще бъдем там заедно с афганистанските ни колеги, за да ги подпомагаме и обучаваме" , посочи ген. Паломерос.

Според доклад на Global Peace Index кървавата гражданска война в Сирия измести Афганистан по най-много насилие по света. 

Той коментира  кризата в Украйна и дали тя се отразява на  сигурността на страните-членки на НАТО от Източна Европ. Генерал Паломерос заяви, че е вярно, че рискът нараства и това трябва да бъде отчетено, затова и Алианса е много бдителен, като са подсилен готовността на организацията на силите на блока.

По думите му Алиансът няма  за цел да доведе до ескалация на ситуацията, а  иска да покаже, че ще защитава при нужда членовете си според своите ангажименти. "Тренираме, подготвяме се, няма  агресивна позиция, това са нормални защитни мерки, които  предприемаме заедно - много открито и прозрачно", каза още военният. 

Водещи

Най-четени