НАТО няма да се меси при конфликт Израел-Иран 03.06 | 13:39

Алиансът няма да създава спецчасти за оперативно разгръщане

От iNews.bg

НАТО няма да помага на Израел в случай на въоръжен конфликт с Иран. Това заяви в интервю за "Шпигел" генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС. Алиансът не може да даде пълни гаранции за сигурност на Израел, защото страната не е член на организацията, макар че остава партньор на блока, допълни той.

Столтенберг също така подчерта, че пактът не участва в процеса на урегулиране в Близкия изток. "Това не е наша работа", категоричен е той.

В същото време генералният секретар призна, че сред членовете на Северноатлантическия алианс има разногласия по отношение на ядрената сделка с Иран. Едновременно с това той добави, че всички членове на НАТО са обезпокоени от ракетната програма на Иран и "подкрепата му за терористичните групи", която създава нестабилност в Близкия изток. Изострянето на отношенията между Израел и Иран е предизвикано от ракетно-ядрената програма на Техеран и помощта на Ислямската република за правителството на Башар Асад в Сирия. Израел многократно нанесе удари по позициите на иранските военни на сирийска територия.

През май Йерусалим обвини Техеран за обстрела срещу израелските позиции на Голанските възвишения и нанесе удар по Сирия. През миналия месец премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ВВС на еврейската държава в продължение на няколко години са противодействали на иранската агресия в Близкия изток. Той също така подчерта, че за Израел иранското военно присъствие в Сирия е недопустимо.

Паралелно с това в НАТО се обсъждат мерки за повишаване на оперативната готовност на силите на алианса. Но не става дума за създаването на специални части за оперативно разгръщане. Северноатлантическият алианс опровергава информация за създаването на специални части за оперативно разгръщане, заявиха представители на блока.

По думите им не става дума за създаването на специални части, а за повишаването на нивото на подготовка на съществуващите сили на НАТО. Целта на алианса е да подобри способностите си да реагира на непредвидени атаки, отбелязва списание "Дер Шпигел".

По-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг потвърди, че се обсъждат "разнообразни мерки за повишаване на оперативната готовност" на силите на НАТО. В детайли плановете ще бъдат съгласувани на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се състои в Брюксел на 11 и 12 юни.

Преди това германското издание "Велт ам Зонтаг" съобщи за плановете на НАТО да повиши боеготовността на своите войски заради възможните заплахи от страна на Русия. По-конкретно, в кризисни ситуация Северноатлантическият алианс трябва да бъде в състояние в течение на 30 дни оперативно да прехвърли около 30 000 военнослужещи в зоната на конфликта.

Водещи

Най-четени