НАТО от Варшава: Ще спираме Русия, но чрез диалог 09.07 | 20:21

С разполагането на новите батальони ще говорим от по-силна позиция, казва литовският президент

От iNews.bg

Политиката на НАТО занапред ще бъде насочена към възпирането на Русия, но чрез диалог със нея. Според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг 28-те държави са единни в мнението си по отношение на Москва, въпреки предупрежденията от Германия и Франция, че усилването на източния фланг на НАТО може да доведе до противопоставяне като по време на студената война. "Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха за който й да било от съюзниците на НАТО. Не сме в стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да развием след края на студената война, но и не сме като в ситуацията по онова време. Ние сме в в различна ситуация. Тя не прилича на нищо, което сме преживявали преди”, отбелязва той, цитиран от БНР.

От друга страна президентът на Литва Далия Грибаускайте приветства решението за разполагането на 4 нови батальона на територията на нейната държава, както и в Латвия, Естония и Полша. Според нея така НАТО вече може да води диалога си с Русия от по-силна позиция. 

От своя страна френският президент Франсоа Оланд изрази надежда, че Москва няма да остане с впечатление, че НАТО иска да е неин враг. "Показаната твърдост към Русия ще позволи да се случи диалогът с нея”, смята той.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че след референдума за излизане от Европейския съюз, Обединеното кралство тепърва ще решава и дали да продължи да поддържа и средствата на НАТО за ядреното възпиране на Русия. Той насрочи за 18 юли гласуване в Камарата на общините за удължаване на програмата "Трайдънт" - поддържането на флотилията от 4 подводници с най-смъртоносните съвременни оръжия.

Все още не е ясно какво точно ще предприеме Русия след решенията от Варшава. Преди няколко дни от изказване на военният й министър Сергей Шойгу стана ясно, че реално Москва вече е предприела контрадействия по своя западен фланг. Там вече се доставят модернизирани, както и най-съвременни единици бойна техника. Паралелно с това вече са били построени и няколко градчета, в които да се настанят новите около 10 000 единици жива сила с техните семейства. Той заяви още, че Русия отчита, че през последната година от НАТО са провели около 150 военни учения в близост до нейните граници, на фона на бройката от 90-95, колкото са били преди 4-5 години. В същото време обаче от другата страна руската армия е провела около 300 тренировки само през изминалата зима.

Водещи

Най-четени