НАТО подсилва войските си в Косово и с батальон от България 12.10 | 20:45

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица

От iNews

НАТО подсилва войските си в Косово с батальони от Румъния и България, освен с изпратения по-рано от Великобритания. Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС.

Мярката е в отговор на последното напрежение в страната.

"Организирахме голям брой патрули в Северно Косово. Това са разумни стъпки, за да се гарантира, че КФОР изпълнява безпристрастно своя мандат", посочи шефът на Алианса.

Той призова Белград и Прищина да действат отговорно, да се въздържат от дестабилизиращи дейности и да се върнат към диалог. Според него това е единственият начин за постигане на траен мир в Косово.

"Засиленото присъствие на силите на НАТО подкрепя политическите усилия на ЕС и е добре да видим, че в такива трудни и предизвикателни времена в Косово, Западните Балкани, Босна ЕС и НАТО работят заедно", изтъкна Столтенберг.

На 24 септември сръбска въоръжена група нападна патрулен отряд на косовската полиция на път в село Банска в Северна Косово, като при атаката загина един униформен.

Престрелката предизвика нова международна загриженост относно стабилността в Косово, което е с етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието от миналия месец беше най-лошото от години.

 

Водещи

Най-четени