НАТО разполага ракети Patriot по турската граница със Сирия 04.12 | 21:06

Алиансът откликна на молбата на Турция за слагане на противоракетна отбрана

От Диана Цветкова

НАТО одобри разполагането на системи за противоракетна отбрана Patriot в Турция, по границата със Сирия, предадоха световните агенции.

Дългоочакваната стъпка се случи след среща на външните министри от страните от Алианса в Брюксел, на фона на растящите страхове сред международната общност, че режимът на Башар Асад може да използва химически оръжия. Все пак Сирия заявява, че никога не би използвала подобно оръжие срещу собствения си народ.

Решението е и в отговор на молбата на Анкара за разполагане на системата, която да защити страната от евентуални ракетни нападения от Сирия.

В изявление на НАТО се посочва, че "се съгласи да увеличи възможностите на Турция за въздушна отбрана с цел да защити населението и територията на Турция и да допринесе за намаляване на ескалацията на кризи по границата на Алианса".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви след заседанието, че мярката цели да даде знак на евентуални агресори срещу държава-членка на организацията "дори да не си помислят" да предприемат нападение.

НАТО приветства готовността на САЩ, Германия и Холандия за предоставянето на необходимите ракети Patriot.

"Ще обезпечим сигурността на Алианса, в пълна солидарност за защита на населението и териториите, обхванати от него", се посочва още в изявлението на външните министри от НАТО.

Водещи

Най-четени