НАТО ще ни диктува колко да харчим за отбрана 16.02 | 08:13

Алиансът ще създава планове на държавите как да достигнат въведения през 2014 г. минимум

От iNews.bg

НАТО може да започне да ни диктува колко пари да харчим за отбрана. Алиансът смята да създаде национални планове за всяка от страните членки, които биха гарантирали увеличение на военните разходи. Това заяви късно снощи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден на срещата на министрите на отбраната на НАТО.

"В хода на работна вечеря министрите ще обсъдят инструментите, които биха гарантирали изпълнението от всички страни на поетите през 2014 г. ангажименти за увеличение на военните разходи до 2% от БВР. За страните, които надвишават линията от 2 на сто, тези планове гарантират, че няма да има съкращения на разходите", обясни той, предаде БГНЕС.

На журналистически въпроси как да увеличават военните си разходи страни като Италия, например, която паралелно трябва да съкращава своите бюджетни харчове в рамките на политиката за икономии на ЕС, той отговори, че "разчита на усилия от тяхна страна".

Столтенберг подчерта също, че "Литва, Латвия и Румъния са обещали в близко време да доведат своите военни разходи до въпросните 2% от БВП. В настоящия момент разходите по отбрана на САЩ значително превишават сумарните разходи на всички 27 страни от Алианса.

Водещи

Най-четени