НПО-та дават Помпео на съд заради Тръмп 19.06 | 15:14

Не попречил на президента на САЩ да изземе записки от срещата с Путин през 2017 г.

От iNews.bg

Две организации с нестопанска цел "Демокрация напред" и "Американски надзор”, контролиращи дейността на американската администрация, заведоха дело срещу държавния секретар Майк Помпео поради факта, че той не е попречил на американския лидер Доналд Тръмп да изземе записки от срещата с руския президент Владимир Путин през 2017 година. Делото е заведено в Окръжния съд на окръг Колумбия срещу Помпео, Държавния департамент, Националното управление на архивите и документациите и архива на САЩ.

Както твърди сайтът Американ Овърсайт, "невръщането от Помпео и съхраняването му на документи нарушава федералния закон за отчетност, който изисква от неговия отдел да уведоми националния архив, когато доклади от среща бъдат иззети или унищожени, да върне тези документи и да предаде за инцидента на главния прокурор за вземане на принудителни мерки.

"Възможно е това да са единствените писмени доклади от срещата на двамата държавни глави, а записките на преводача не могат да бъдат изземани или унищожавани, само защото президентът Тръмп иска да ги скрие. На президентът Тръмп и държавният секретар Помпео това може да не хареса, но законът изисква преводите да бъдат върнати и съхранени ”, казва Остин Евърс, изпълнителен директор на сайта.

По-рано "Вашингтон Пост" съобщи, цитирайки източници, че Тръмп е скрил от администрацията подробности от разговорите си с руския президент Владимир Путин, в резултат на което дори в засекретените файлове в САЩ не съдържат нито един подробен запис от петте разговора за последните две години. Според вестника става дума за срещата на Тръмп с Путин през 2017 г. в Хамбург, след което американският лидер взел бележките на преводача и го помолил да не обсъжда казаното с членовете на администрацията. 

Водещи

Най-четени