На 4 декември руснаците избират парламент 29.08 | 16:05

Предизборната кампания започва от днес, след като Медведев подписа указ за датата

От Елена Коцева

Руският президент Дмитрий Медведев определи датата на провеждане на парламентарните избори за Държавната дума.

Според указа, който Медведев подписа днес, изборите ще се проведат на 4 декември 2011 година.

Указът влиза в сила с подписването и фактически дава старт на предизборната кампания в Русия. От този ден партиите имат право открито да агитират за гласовете на руските граждани.

До този момент те имаха право само закупуват пространство на билбордове, но материалите не трябваше да съдържат призиви да се гласува за един или друг кандидат, платформа или политическо формирование.

От това право се възползваха вече "Единна Русия", Либерал демократичната партия, "Справедлива Русия", "Дясно дело" и комунистическата партия.

Очаква се на изборите в Русия да участват седем регистрирани партии. Освен гореспоменатите за мандат ще се борят и "Яблоко" и "Патриотите на Русия".

Партиите, които нямат парламентарно представителство до този момент, трябва да съберат 150 хиляди подписа в своя поддръжка, за да подадат документи за участие в изборите.

Бариерата за влизане в Държавната дума според конституцията на Русия е 7%. Всяка една партия, която преодолее тази граница, има правото да създаде собствена формация в парламента. Тази партия, която събере между 6 и 7% ще получи два мандата.

Според последното проучване на "Левада център" при избори в момента за "Единна Русия" (реално управляващата партия в момента, чийто член е бившият президент и настоящ премиер Владимир Путин) ще гласуват 54% от избирателите. Комунистическият блок ще бъде подкрепен от 18%, либералдемократите от 13%, а "Справедлива Русия" от 6%.

Най-четени