На Турция ЕС още ѝ се вижда привлекателен 21.11 | 18:43

Властите настояват за еврочленство, но част от населението вече не вижда смисъл в това

От Нели Минчева

Въпреки дълговата криза на Стария континент Турция все още има желание да се присъедини към Европейския съюз (ЕС).

Страната може да се превърне в "двигател на растежа" за Европа, отбелязва турският президент Абдуллах Гюл в интервю за британския вестник Sunday Telegraph.

"Хората с ограничено мислене и на които им липсва стратегическа перспектива считат приемането на Турция за товар", казва той. "Но тези, които могат да погледнат към следващите 30 или 60 години [...], могат да разберат каква сила може да даде Турция на Европа."

В момента страната преминава през силен икономически период, като растежът ѝ за първото тримесечие на 2011 възлиза на 11 на сто.

През 2005 г. европейските държави решиха единодушно да започнат официално преговори за присъединяването на Турция, но тези преговори все още са в задънена улица, най-вече заради колебанията на Франция и Германия.

Но докато за лидерите на европейско-азиатската страна жадуваното от десетки години еврочленство още е стратегическа цел, то за част от населението нещата съвсем не стоят по този начин.

"Миналата година подкрепях влизането на Турция в ЕС, но вече не е така", коментира пред вестника Ямак Гюней, 33-годишен петролен инженер. "Първо, много държави казаха наистина негативни неща за Турция. Защо трябва да се присъединяваме, щом те не ни искат в своя клуб? Сега ние сме по-силни икономически и политически, така че може би нямаме нужда от тях."

Освен това по думите на Гюней стоят и притесненията за икономическите проблеми на Италия и Гърция, които биха могли да навредят и на Турция. Пък и има "много нови закони" - "някои са добри и необходими, но други забраняват важни аспекти от турската култура".

Водещи

Най-четени