На бежанците им е все по-трудно да заобикалят България 22.01 | 09:35

Балканският мигрантски поток засега заобикаля страната ни

От iNews.bg

Словения въведе нови ограничителни мерки за мигрантите на своите гранични пунктове. В четвъртък за това съобщи Весна Дьоркьош Жнидар, която е вътрешен министър в правителството в Любляна.

"Влизането в Словения вече ще се разрешава само на тези мигранти, които искат да получат убежище в Германия и Австрия”, заяви Жнидар, цитирана от AFP. Според нея мерките са принудителни, защото подобни ограничения вече въведоха Сърбия, Македония, Хърватия, и Австрия.

 "Приетите мерки предвиждат повишена защита на "зелената” граница с Хърватия”, добави Жнидар. Тази мярка включва и "интензивно наблюдение на външната граница на Шенгенската зона извън пропускателните пунктове. Ограниченията на границата вече са в сила с пристигането на последния влак за четвъртък, идващ от Хърватия (в 22:00 часа местно време).

Любляна увеличава контрола по цялата 670-километрова граница с източната й балканска съседка, за да предотврати нелегално преминаване. Действията на словенските власти следват верига на затваряния и ограничения по целия стандартен мигрантски маршрут, чрез който да се спре потокът от хора, идващи главно от Близкия изток и Африка към скандинавските страни.

 

Най-напред контрол по шенгенската си граница въведе Швеция, като я последваха Дания и Германия. В сряда Австрия реши да връща всички мигранти, идващи от Словения, които искат да продължат към скандинавските страни. Бившата югославска република е основна транзитна точка за търсещите убежище в Европа, които преминават през Балканите, за да достигнат най-вече Германия и Швеция.

След като Унгария затвори границата си със Сърбия и Хърватия в средата на октомври, над 420 хиляди мигранти преминаха транзитно през Словения. Словения вече е информирала Хърватия за приетите мерки и се надява, че "новото хърватско правителство ще има по-конструктивен подход към решаването на проблемите на мигрантите”.

"Ще работим във всички посоки, за да предотвратим възможността Словения да се превърне в джоб за заседнали мигранти", каза още министърът след правителствено заседание. Весна Жнидар призова ЕС да се съгласи мигрантите да бъдат спирани на границата между Македония и Гърция, за да не могат те да продължават на север през Балканите. На журналистически въпрос, какво ще се случи с тези мигранти, които биха поискали убежище в Словения, Жнидар отговори, че въведените мерки не ограничават процедурата за получаване на международна защита.

По-рано сръбските власти също обявиха, че ще пускат на своя територия само тези мигранти, които след това заминават за Германия и Австрия. Белград мотивира стъпката с мерките за ограничаване на приема на бежанци, въведени от Австрия. На 20 януари австрийският канцлер Вернер Файман обяви план за ограничаване на броя на приеманите в страната бежанци. Според неговите данни, броят на заявките за получаване на убежище, които могат да подават мигрантите, ще бъде ограничен до 37,5 хиляди през тази година, в сравнение с 90 хиляди през 2015 година.

Планът предвижда също, че в следващите четири години броят на мигрантите, които могат да получат статут на бежанци, не може да превиши 1,5% от населението на Австрия. 

Припомняме, че германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува по-рано решението на правителството на Австрия да въведе лимит на допусканите бежанци.

Европейският съюз възнамерява да даде 3 милиарда евро на Турция като част от мерките за борба с кризата с миграцията. Брюксел иска Анкара внимателно да охранява границите си и да не позволява на нелегалните мигранти да проникват в Европа.

Меркел многократно е подчертавала, че отговорът на Европа на миграционната криза трябва да бъде координиран.

Балканският мигрантски поток засега заобикаля България.

Водещи

Най-четени