На коледния базар на централния градски площад в Хамбург тази година ще искат сертификати 17.11 | 15:15

Неваксинираните пак ще могат да разглеждат зелените щандове със занаятчийски изделия, да слушат коледните песни, да се возят на въртележките и да се любуват на сцените на Рождество Христово

От iNews.bg

На коледния базар на централния градски площад в Хамбург тази година само посетители, които са ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували наскоро, ще имат правото да се наслаждават на горещото греяно вино или захаросаните бадеми и немските коледни меденки под приказните празнични светлини.

Неваксинираните пак ще могат да разглеждат зелените щандове със занаятчийски изделия, да слушат коледните песни, да се возят на въртележките и да се любуват на сцените на Рождество Христово. Но няма да имат достъп до гастрономическата част, тя ще е зад ограда, а охраната ще проверява на входа за зелени сертификати, каза за Ройтерс организаторът Хайде Момбехер, докато продавачите подреждаха щандовете си за откриването на базара другата седмица.

Тази сегрегация е поредният пример за новите правила, които се въвеждат в Германия, за да се ограничи четвъртата вълна на коронавируса, без да се налага пълно затваряне. Някои предприятия дори обособяват отделни зони за ваксинирани в столовите си.

Една от целите на правилата е и да се поощрят неваксинираните да се имунизират, имайки предвид, че Германия е с един от най-ниските проценти на имунизирано население в Западна Европа - 67 на сто, и отчита рекорди при новозаразените.

"Трябва да има ограничения в достъпа", каза Марион Бегас, докато подреждаше щанда си с декоративни грънчарски изделия на базара в Хамбург, където тази година щандовете ще са с 40 процента по-малко, за да бъде осигурена по-голяма социална дистанция. "Това е начин да предпазим всички."

Знаменитите германски коледни базари, които миналата година не работиха заради пандемията, трябва да се съобразяват със строги противоепидемични правила, които са различни в различните провинции и постоянно се променят.

На фона на повишената заболеваемост и запълването на интензивните отделения на болниците се засилват съмненията дали изобщо трябва да има базари и тази година.

"За мен това е абсолютно ненормално", каза Бенке Брорхилкер, жителка на Хамбург.

Вчера мюнхенският "Кристкиндълмаркт" стана най-големият коледен базар в Германия, който ще бъде отменен и тази година. Четвъртата вълна удря особено тежко Южна и Източна Германия, където процентът на ваксинираните е най-нисък.

"Драматичната обстановка в нашите лечебни заведения и експоненциалното нарастване на броя на новозаразените не ми оставят друг избор", каза пред Баварското радио кметът на Мюнхен Дитер Райтер.

Водещи

Най-четени