Наблюдатели от цял свят в Крим заради изборите 18.03 | 12:11

43-ма представители на 20 държави ще следят вота на полуострова

От iNews.bg

Наблюдатели от 20 държави, сред които Великобритания, САЩ и Украйна, пристигнаха в Крим за изборите на президент на Русия. Такъв вот се провежда на полуострова за първи път след анексирането му през 2014 г.

"Изборите в Крим ще бъдат наблюдавани от 43 международни наблюдатели от 20 държави", съобщи пред медиите председателя на изборната комисия на региона Михаил Малишев. Предадоха БГНЕС и Нова ТВ. Освен тях вота ще бъде следен от 3600 обществени наблюдатели. Процесът на гласуване ще бъде отразяван не само от руски, но и от френски и шведски медии. Право на глас на полуострова имат около 1,5 млн. души.

Датата на днешните избори в Русия съвпада с тази на присъединяването на Крим преди 4 години. А според редица хипотези денят на вота е избран умишлено да бъде на 18 март. На 11 март 2014 г. върховният съвет на Крим и севастополският градски съвет на фона на политическата криза и смяната на държавна принадлежност излязоха с декларация за независимостта на автономната Република Крим и град Севастопол. На 16 март пък беше проведен референдум, на който се явиха близо 4/5 от имащите право на глас гласуваха, 96,77% от които гласуваха за присъединяването към Русия. И на 18 март беше подписан договорът за приемането на новите структури в състава на Руската федерация.

Водещи

Най-четени