Навършват се 23 години от смъртта на Фреди Меркюри 24.11 | 13:20

В негова памет през 1995 г. е издигната статуя в швейцарския град Монтрьо

От Беатрис Николoва

Преди 23 години на 24 ноември 1991 год. си отива една от най-ярките звезди, които са се качвали на сцената., легендата Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН.

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм (религия и философия, в която доброто и злото имат самостоятелен произход, като злото (друдж) се стреми да унищожи творението на Ахура Мазда (аша), а доброто се стреми да го запази). Има сестра Кашмира Булсара-Кук.

Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава основно и средно образование в Индия - в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант — пианист в училищната рок-група The Hectics.

През 1995 год. семейството му се мести във Великобритания и след като завършва училище, Фреди записва колеж за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаване на герба на група "Queen" (1970 ), която е една от най-успешните групи за всички времена.

По време на феноменалната кариера на легендата, все по-усилено се говори, че Меркюри е болен от СПИН, като през цялото това време той отрича за болестта. На 23 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва съобщение за пресата, което гласи:

"Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.".

Само 24 часа по-късно Фреди Меркюри умира. Той завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

Водещи

Най-четени