Навършиха се 31 години от аварията в Чернобил 26.04 | 16:14

Оцелели работници почетоха жертвите

От iNews.bg

Навършват се 31 години от аварията в "Чернобил". 26-ти април е обявен за Международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа, както и ден в памет на загиналите участниците при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи, предаде БНТ. На 26-ти април 1986 година светът става свидетел на една от най-тежките ядрени аварии - експлозията в четвъртия реактор на атомната електрическа централа в Чернобил, на територията на днешна Украйна. Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени от разпространилия се радиационен облак. Днес оцелели работници положиха цветя на паметника "Героите на Чернобил" в памет на загиналите.

Най-малко 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия. В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България. У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.

На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена. Миналата година, 30 години след трагедията, в "зоната на смъртта" беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави. Очаква се съоръжението, струващ 2 милиарда евро, да изолира опасната радиация за поне още сто години.

Водещи

Най-четени