Над 1 млн. души зоват Бразилия да приеме Едуард Сноудън 28.01 | 09:55

Топката е в полето на Дилма Русеф

От Филипа Тодева

Над един милион души се включиха в кампанията за подкрепа на Едуард Сноудън. С подписката в сайта за петиции Avaaz поддръжниците на бившия сътрудник на американското разузнаване призовават Бразилия да му даде убежище.

Avaaz започна кампанията преди месец, когато целта беше да се включат над 1 души с подписите си. Сега те са с 250 хиляди над заложената цел, информира AFP. 

Организаторите смятат, че беглецът Сноудън е действал в услуга на обществото, а не като опасен престъпник, когато е огласил информацията за масовия шпионаж, който САЩ прилагат в световен мащаб. Като бивш служител на Националната агенция за сигурност Сноудън разкри подробности за мащабната работа на разузнаването, която включва "мониторинг" на милиони телефонни разговори и имейли.

Петицията призовава бразилските власти да осигурят убежище за Сноудън, който през миналия месец заяви, че е склонен да помогне на Бразилия в разследването на американския шпионаж.

Самата Дилма Русеф, президент на Бразилия, ясно показа на Обама как оценява подслушването както на самата нея, така и на служители на петролния гигант Petrobras.

През октомври Русеф отмени посещението си в Съединените щати в знак на протест. Тя обаче не взе решение да предостави политическо убежище на Сноудън.

През миналия месец, в отворено писмо до бразилския медии, Сноудън заяви, че "докато страната не му предостави постоянно политическо убежище, правителството на САЩ ще продължи да му пречи да говори".

Водещи

Най-четени