Над 10,5 млн. деца по света са принудени да работят 12.06 | 12:01

Международната организация на труда иска да бъде определен регламент за детския труд

От Елица Елефтерова

Близо 10,5 млн. деца по света, повечето от които малолетни, вършат домакинска работа в домовете на чужди хора. Значителна част от тях са поставени в опасни условия, както и в условия на робски труд. Това показва статистиката на Международната организация на труда (МОТ), изнесени по повод Световния ден за борба срещу детския труд – 12 юни.

Според статистките 351 млн. деца по света под 17 години (23% от общия брой деца) са заети в някакъв вид икономическа дейност. От тях 245 млн. деца (16%) работят, а 170 млн. (11%) са поставени в потенциално опасни условия на труд.

От работещите деца шест и половина милиона са на възраст между 5 и 14 години, като 71% от тях са момичета. По данни на МОТ децата, заети в домашна работа, изпълняват задачи като чистене, гладене, готвене, поддържане на градината, събиране на вода, както и гледане на малки деца и възрастни хора. 

Често подложени на физическо, психологическо и сексуално насилие и опасни условия на труд, тези деца често са изолирани от семействата си, скрити са от очите на обществото и са много зависими от своите работодатели. Много от тях впоследствие са експлоатирани сексуално с комерсиална цел.

От МОТ призовават за съвместни действия на локално и международно ниво, които да елиминират домашния детски труд. Оттам смятат, че е нужно да се създаде здрава правна рамка, която ясно да описва, защитава и елиминира детския труд и да предостави добри условия на труд на подрастващите, които могат законно да работят.

За целта от организацията се опитват да оказват натиск върху правителствата на отделните държави да ратифицират и приложат Конвенция 138, която изисква минимална възраст на детето, за да може да работи, както и на Конвенция 182, забраняваща най-тежките форми на детски труд. Въпросните конвенции са ратифицирани и в България.

В доклада си експертите не пропускат да отбележат, че домакинският труд носи препитание на милиони жени по света и е важна част от икономиките на редица държави.

Водещи

Най-четени