Над 100 са вече починалите от новия коронавирус в Китай 28.01 | 09:46

Заразените са общо 4515, в Германия потвърдиха първи случай на болен пациент

От iNews

В Китай през изминалото денонощие броят на смъртните случаи от пневмонията, причинена от новия коронавирус, се е увеличил до 106 души, а общият брой на заразените е достигнал 4515, съобщиха властите на страната.

Броят на смъртните случаи в китайската провинция Хубей се е увеличил с 24 души, като за 24 часа са диагностицирани почти 1300 нови случая. В административния център на провинция Хубей - град Ухан, който е огнище на заразата, починалите са 22-ма, още двама - в Тянанмън.

От началото на епидемията в страната след успешно лечение от болници са изписани 47 души.

Преди ден китайските власти съобщиха за 80 загинали и 2794 заразени с новия коронавирус.

Случаи на заболяването са регистрирани в Южна Корея, Япония, Тайланд, Австралия, Франция, Малайзия, САЩ, Виетнам, Сингапур и редица други страни.

В ранните часове на днешния ден стана ясно, че има и първи потвърден случай на заболял от 2019-nCoV е потвърден в Германия. Пациентът е мъж от района на Старнберг в Бавария, на около 30 км югозападно от Мюнхен. Той е в стабилно състояние.

В същото време от Държавният комитет на КНР по въпросите на здравеопазването заявиха, че в повечето случаи прогнозата за пациентите е благоприятна - особено за младите хора и децата. Те понасят болестта леко, но да се заразят могат дори бебета.

Съобщава се също, че инкубационният период на заболяването обикновено е 3-7 дни, максимално до 14 дни.

Ведомството е открило и 85% сходството на сегашния тип пневмония с атипичната пневмония SARS, чието огнище също беше Китай през 2003 г.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) повиши заплахата от глобално разпространение на коронавируса. "Много високо ниво на заплаха - в Китай, високо - на регионално ниво, високо - на глобално ниво", се казва в доклада на СЗО за ситуацията.

Преди това в докладите на глобално ниво оценката беше "умерено". СЗО обаче посочи, че е допуснала грешка в предишните оценки, а сега тя е поправена. "Това беше погрешна формулировка и я поправихме", каза пред медии говорителка на базираната в Женева организация. Тази корекция обаче не променя факта, че СЗО не смята ситуацията за "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб", допълни говорителката.

Организацията използва термина "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб" в редки случаи на епидемии, изискващи енергичен световен отговор като например свинския грип H1N1 през 2009 г., вируса Зика през 2016 г. и треската Ебола в Западна Африка в периода 2014-16 г. и ДР Конго през 2018 г..

Генералният директор на СЗО замина в понеделник за Пекин, за да се срещне с правителствени представители и здравни експерти, които се опитват да овладеят разпространението на смъртоносния вирус.

Русия пък - в лицето на ръководителят на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев предупреди, че настоящата бързина на разпространение на новия коронавирус може да доведе до глобална епидемия още към март. 

Междувременно редица държави предприеха различни мерки за ограничаване разпространението на вируса.

В България от понеделник със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. Според оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията бъдещето разпространение на новия  2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за Европейския съюз е средна, а предприеманите мерки от държавния здравен контрол на страните членки  са адекватни.

Държавният департамент на САЩ призова американците да "преразгледат пътуванията си" до Китай.

В допълнение бе повишено и нивото на опасност при пътуване до КНР на трета степен, а за пътуванията до провинция Хубей бе дадено най-високото - четвъртото ниво на опасност. Препоръчва се всякакви пътувания до града да бъдат отменени, тъй като възможностите на американските чиновници "за оказване на  спешни услуги на американски граждани" в тази провинция са ограничени.

В Съединените щати към момента са регистрирани пет потвърдени случая на новия вид коронавирус.

Монголия затвори през уикенда граничния си пункт с Китай за автомобили и пешеходци в опит да спре разпространението на смъртоносния вирус, заразил хиляди. "Забранено е преминаването на пешеходци и автомобили през границата с Китай", заяви вицепремиерът Енхтувишин Улзисайхан в неделя. Той обяви, че монголското правителство спира и работата на училищата и университетите, които ще останат затворени до 2 март, заедно с други обществени места. Отменят се редица масови прояви.

Във Франция туроператорите бяха посъветвани още миналата седмица да не изпращат туристи в Китай поне до 21 февруари.

Армения пък забрани вноса на животински продукти от Китай.

Новият коронавирус (2019-nCoV)

През декември в китайския град Ухан бе регистрирано огнище на пневмония, причинено от неизвестен досега вид коронавирус. Първите заболели са посещавали местния пазар за животни и риба, а по-късно беше установено, че вирусът се предава от човек на човек.

Здравните власти в Китай предупредиха, че 2019-nCoV е заразен още в инкубационния период, преди да се появят симптомите. След като вирусът беше изолиран, китайските власти започнаха разработването на ваксина срещу него. Едно от големите притеснения на учените е способността му да мутира.

Напомняме, че Китай реши да удължи с три дни - до 2 февруари, почивните дни по повод Лунната нова година като част от мерките за ограничаване разпространението на вируса.

Китайският премиер посети огнището на заразата - Ухан, който е напълно блокиран и изолиран. 

Вчера хонконгски експерти пресметнаха, че броят на заразените в Ухан е 44 хиляди, включително тези, чиито симптоми все още не са се проявили поради инкубационния период.

Превод и редакция: iNews

Най-четени