Над 100 студенти са били арестувани в Дамаск 22.06 | 19:00

Сирийските сили за сигурност са щурмували университетското градче в Дамаск

От Кремена Бедерева

Сирийските сили за сигурност са щурмували университетското градче в Дамаск и са арестували над 100 студенти, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на сирийски правозащитници. Щурмът е станал във вторник вечерта.

Студентите са организирали протест, когато военните са ги атакували. По време на протеста студентите са настоявали за освобождаването на 11 техни колеги, задържани по-рано вчера по време на друг протест в студентското градче.

Властите освободили 11-те арестувани студенти, но това не сложило край на вечерния протест. Така се стигнало до щурма и до арестуването на над 100-те студенти, допълва БТА. Според правозащитници от Комитетите за местна координация, обединяващи продемократичните активисти в сирийските градове, агенти от силите за сигурност и от милициите на режима на Башар Асад са атакували студентското градче и са започнали да бият жестоко студентите.

Един младеж е бил тежко ранен и е бил приет в болницата Муасат, където е поставен под охрана. Същевременно в затвора град Хасаке, в североизточната част на Сирия, е избухнал бунт. Около 2000-те затворници там се разбунтували срещу общата амнистия, обявена вчера от президента Башар Асад и засягаща само 12 сред тях.

Затворниците подпалили едно от спалните помещения и разбили няколко врати в затвора. После те взели един офицер и няколко полицаи за заложници. Силите за сигурност са обкръжили затвора и после са го щурмували и са открили огън, твърди сирийски опозиционер, който е говорил с един от амнистираните 12 затворници.

Подробности за развоя на кризата в затвора не се съобщават.

Водещи

Най-четени