Над 1000 крави, хранени с опасен фураж, на пазара в Япония 20.07 | 19:33

Правят се тестове дали самото говеждо месо е замърсено

От Кремена Бедерева

Над 1000 крави и телета, хранени с радиоактивно замърсен фураж, са били доставени из цяла Япония от Фукушима и други префектури, съобщи Ройтерс, като се позова на японската агенция Киодо.

Новината дойде само ден, след като Токио нареди временното прекратяване на всички доставки на говеда от префектура Фукушима, след като бе установевено, че животните, хранени с оризова слама с високо съдържание на радиоактивен цезий, са били продавани из цялата страна за месо.

Общо 1235 говеда, яли такава слама, са били доставени от Фукушима и още 7 префектури за други части на страната, а не само 500, както бе съобщено вчера. Сламата, която останала в оризищата и след като започнало изтичането на радиация от АЕЦ Фукушима, съдържала цезий до 500 пъти над смятаните за безопасни равнища.

Японските власти все още извършват тестове, за да установят дали самото говеждо месо е замърсено, уточнява още БТА. Експертите не са наясно какви биха били здравните последици за потребителите на месо от радиоактивното замърсяване на фуража.

Водещи

Най-четени