Над 120 хил. унгарци гласували предварително 02.10 | 10:37

Хората са пуснали гласа си за референдума по пощата

От iNews.bg

Около 121 000 души са гласували предварително на провеждащия се днес в Унгария референдум. Гражданите са се възползвали от възможността да пуснат своите бюлетини по пощата. Това съобщи председателят на Националната избирателна комитет /НИК/ на Унгария Илона Палфи.

"Според изчисленията на НИК почти 121 хил. души предварително са гласували по пощата", каза тя, цитирана от ТАСС. Над 88 000 от тях вече са постъпили в НИК. 23 международни наблюдатели следят за честността на вота. 12 от тях са изпратени от посолствата на Монголия, Дания, Великобритания, САЩ и Холандия. Други 11 са представители на националните избирателни комисии на Румъния, Южна Корея и Латвия.

Днес в Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: "Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?", припомня БГНЕС. Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%. По данни на социологическите анкети, почти 70% от гражданите ще гласуват срещу задължителните квоти. Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

Водещи

Най-четени