Над 200 хил. участваха в Похода за религиозна свобода в Бразилия 19.09 | 08:24

Протестът в Рио де Жанейро приключи мирно с концерт на самба

От Деляна Петкова

В Рио де Жанейро се проведе протестно шествие срещу религозната нетърпимост. Демонстрацията е организирана от общността на афро-бразилските религии, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. 

Над 200 хил. души, представители на афро-бразилски, католически, мюсюлмански, еврейски, протестантски, будистки и бахайски религиозни организации, участваха в шествието и се обявиха срещу нарастващия тормоз от страна на евангелистите в страната.

Протестът обаче беше мирен и приключи с концерт на самба.

"От 25 години ни размахват библията над главата. В училищата нашите деца са третирани като последователи на дявола", заяви Иванир дос Сантос, организатор на Похода за религиозна свобода.

"Религията е мотив за война по света, но тук ние събираме религиите, за да водим диалог, защото религиозната нетърпимост поражда расизъм и заплашва демокрацията", изтъкна Дос Сантос, който изповядва "кандомбле" - религия внесена в Бразилия през 16-ти век от роби от Западна Африка.

Евангелистките църкви в Рио де Жанейро действат активно сред бедните слоеве и демонизират култовете с африкански произход, за да печелят последователи, разказа антропологът Жозе Флавио Песоа де Барос от Федералния университет на Рио де Жанейро.

Водещи

Най-четени