Над 600 хил. жертви на природни катастрофи за 20 години 23.11 | 20:41

Броят катаклизмите и последвалите ги разрушения ще продължава да расте, предупреждава доклад на ООН

От iNews.bg

През последните 20 години природните бедствия са отнели живота на повече от 600 хил. човека в целия свят. Други 4.1 млрд. са пострадали или са изгубили домовете си вследствие на урагани, наводнения, земетресения и други подобни катаклизми. Това показва доклад на ООН. Данните сочат и че от 1995 г. насам се увеличава както броят на природните бедствия, така и на засегнатите от тях хора.

През периода 2005-2014 г. капризите на природата са предизвикали 335 бедствия. Което представлява увеличение с 14% спрямо предходните 10 години. В същото време обаче броят на природните катаклизми отбелязва и почти двоен ръст спрямо регистрираните такива събития между 1985 и 1994 г.

Най-голям дял сред природните бедствия през последните две десетилетия заемат наводненията. Те са 47% от всички злополуки, свързани с атмосферните условия. В същото време на водни стихии се дължат и над половината щети, нанесени от природните катаклизми за последните 20 години, като са засегнали повече от 2.3 млрд. души.

Най-много пострадали от бедствия има в две държави – Индия и Китай. Три четвърти от всички засегнати от такива събития хора са от тези страни. Според доклада това вероятно се дължи и на факта, че в Китай и Индия има много райони с изключително висока гъстота на населението. Страните в Южна Америка и Африка също са сред по-уязвимите, показва докладът. Една от най-засегнатите държави изобщо и първа в двете Америки е Бразилия. Там 51 млн. души са пострадали от природни бедствия за 20 години. Кения пък води в черната статистика в Африка с 47 млн. човека, предаде БГНЕС.

Докладът разглежда и материалните поражения причинени от бедствията. Те включват 87 милиона разрушени или повредени жилища, стотици хиляди пометени училища, болници и други институции в световен мащаб. Финансовият размер на щетите е 1.9 трлн. долара.

Още по-тревожното е, че специалистите очакват лошата тенденция да продължи. Имайки предвид връзката между климатичните промени и природните бедствия, планетата ще "стане свидетел на продължителна тенденция на покачване на злополуките, причинени от атмосферните условия, в следващите десетилетия”, предупреждава докладът. В доклада на Агенцията за намаляване на риска от бедствия на ООН се отбелязва, че не може да се установи колко точно от увеличението на такива събития е причинено от промените в климата, но и че връзката им с екстремните атмосферни условия е ясна.

"Съдържанието на този доклад подчертава защо е много важно - постигането на нова договорка за климатичните промени на срещата COP21 в Париж,” заяви ръководителят на агенцията по бедствията Маргарета Валстрьом. Международната конференция има за цел постигането на договор между 195 страни, с който да бъдат намалени парниковите емисии, сочени като основна причина за климатичните промени.

Най-четени