Над 73% е избирателната активност на референдума в Крим 16.03 | 19:22

Меркел проведе напрегнат разговор с Путин

От Христина Рафаилова

Над 73% е избирателната активност на референдума в Крим. На него гражданите на автономната република трябва да решат дали да се присъединят към Руската федерация. 

Малко преди края на допитването до народа, телефоните на политиците прегряха. 

Германският канцлер Ангела Меркел е провела инфарктен разговор с руския президент Владимир Путин. Западните сили обявиха допитването до народа в Крим за нелегитимно, докато Кремъл го подкрепя изцяло. 

Държавният глава подчертал пред Меркел, че волеизлеянието на хората в Крим е в съответствие с международното право и в частност устава на ООН, който гарантира правото на самоопределение на народите. 

Путин изразил и безпокойството си, че в източните и югоизточните части региони на Украйна има напрежение провокирано от екстремистки групировки, подкрепяни от правителството в Киев. 

Руският държавен глава е обсъди с германския канцлер мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ)  в черноморската държава. 

В същото време външният министър на Сергей Лавров е обсъдил с германския си колега Франк Валтер Щайнмайер ситуацията в Украйна.  Основният въпрос, които двамата се обсъдили отново е била мисията на ООСЕ.

Водещи

Най-четени