Над 73 млн. души са вече заразените с COIVD-19 по света 15.12 | 09:40

Редица държави отново преминаха към затягане на мерките

От iNews.bg

В световен мащаб над 73 милиона са вече установените случаи на коронавирус. Това показват данните на Worldometers, предаде БНР.

Броят на починалите в Съединените щати с Covid-19 надхвърли 300 000 в деня, в който страната започна кампанията по ваксинация срещу коронавируса, показват данни на университета "Джонс Хопкинс".

Вчера бяха направени първите имунизации в САЩ с ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех".

Редица държави отново затягат ограничителните мерки.

От днес Германия въвежда карантина заради разпространението на коронавируса. До 10 януари затварят всички училища, магазините за "несъществени" стоки, а контактите се ограничават за празниците.

Разрешават се събирания до най-много петима души от собственото и от още едно домакинство. За Коледа се допуска събиране до четирима души извън семейството.

За Нова година - на 31 декември и 1 януари, се забраняват всякакви събирания. В някои провинции е в сила вечерен час.

Българското Министерство на външните работи препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия. За пътуващите се изисква предварителна онлайн регистрация, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите да предоставят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят тест след пристигането си в Германия.

Нидерландия също обяви втора карантина - от днес до 19 януари. Затварят се всички училища и магазини. Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство. Изключение ще има за 3 дни по Коледа, когато ще бъдат разрешени трима възрастни посетители. Супермаркетите, банките и аптеките ще останат отворени.

Чехия също затяга мерките - от петък. Затварят ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито. Забранява се събиране на повече от шестима души на едно място на закрито и на открито. Преминаването към четвърто ниво на риск по 5-степенна скала означава и вечерен час от 23 ч. до 5 ч. и по-ранно начало на коледната ваканция на учениците.

Турските граждани ще посрещнат Нова година в домовете си. Президентът Реджеп Ердоган обяви забрана за излизане от къщи като мярка срещу разпространението на епидемията.

От полунощ във вторник срещу сряда ограниченията заради коронавируса в британската столица се затягат. Лондон и части от югоизточната част на страната минават в третата, най-висока степен на епидемиологична опасност заради големия скок на броя на заразените там.

Водещи

Най-четени