Над 80 тела на бежанци бяха изхвърлени на либийския бряг 29.08 | 13:35

Словения обяви, че е готова да приеме повече мигранти

От iNews.bg

Над 80 тела сирийски и палестински бежанци, сред които и на деца, са били изхвърлени от водата на либийския бряг в петък вечерта.

По първоначална информация плавателният съд, в който са пътували мигрантите, е потънал край бреговете на Либия.

За последните няколко денонощия над 7000 мигранти бяха спасени в Сицилианския пролив. Всички бежанци са транспортирани в южните италиански пристанища.

Само в сряда са спасени около 3000 души, а в четвъртък – над 1400 души, сочат данни на италианската брегова охрана.

По-рано днес словенският премиер Миро Церар заяви днес, че Словения е готова за евентуално пристигане на по-голям брой бежанци.

На заседание в петък вечерта словенското правителство е разгледало актуалната ситуация с мигрантите и конкретните мерки, които трябва да се предприемат за приемане на по-голям брой бежанци.

Правителството съобщи, че ще се ръководи от хуманитарни принципи, тъй като става дума за "хора в беда, на които е нужна помощ". Кабинетът в Любляна ще спазва и принципа на солидарност, като сподели тежестите на грижата за бежанците като членка на ЕС.

В решаването на бежанския проблем словенското правителство ще се съобразява с интеграционния капацитет на страната и ще държи сметка за сигурността, каза Церар.

 

Премиерът заяви, че Словения е против издигането на стени по европейските граници, макар че ситуацията с бежанците е голямо предизвикателство както за Словения, така и за всички нейни съседи и за цяла Европа.

Водещи

Най-четени