Най-богатите са станали още по-богати през миналата година 02.01 | 15:37

Първи остава Карлос Слим, чието състояние достига 75 млрд. долара

От Ралица Стоянова

Най-богатите хора на планетата са добавили 241 млрд. долара към активите си през 2012 г.

На 31 декември състоянието им се оценява на 1,9 трлн. долара. Това показва индексът Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневно как се променя състоянието на 100-те най-богати в света, пише Insmarket.bg.

Първи продължава да е собственикът на мексиканския телеком America Movil - Карлос Слим. Нетното му богатство се е увеличило с 13,4 млрд. долара до 75,2 млрд. долара. Увеличението обаче не се дължи на бизнесът му с мобилни услуги, а на останалите му дейности - застраховане и банкиране.

На второ място също без промяна е основателят на Microsoft - Бил Гейтс. Той е забогатял със 7 млрд. долара за една година и вече притежава 62,7 млрд. долара.

Най-голям прогрес в класацията е направил собственикът на испанската верига за търговия на дребно Inditex - Амансио Ортега. За 12 месеца неговото богатство е скочило двойно - от 22,2 млрд. на 57,5 млрд. долара. Благодарение на това Ортега се изкача с едно място в класацията до третата позиция.

Челната петица се допълва от инвеститора Уорън Бъфет, който е забогатял с 5,1 млрд. долара и вече притежава 47,9 млрд. долара. След него се нарежда основателят на шведската верига за мебели IKEA - Инвар Кампрад. Неговото състояние се увеличило до 42,9 млрд. долара.

Eдва 16 души в класацията на богаташите са "обеднели" през миналата година.

Най-големият губещ за 2012 година се нарича Айк Батиста. През 2012 г. 56-годишният бразилец е загубил 10,1 млрд. долара. Бизнесменът, който се зарече да стане най-богатият човек в света до 2015 г., продаде 5,63% дял в ръководената от него минна компания EBX Group Co през март миналата година.  

Водещи

Най-четени