Най-значимите събития на изтичащата година 31.12 | 20:00

2020-а не бе само годината на COVID-19

От iNews.bg

2020 г. промени света до неузнаваемост. Невероятните сътресения бяха придружени от бърз напредък в науката, масови протести срещу авторитаризма на властите, полицейско насилие или расова несправедливост. "Евронюз" обобщава най-важните събития през 2020 година, предаде БГНЕС.

Коронавирус

Научихме за съществуването на нов коронавирус в края на миналата година. Само за няколко месеца той преобърна живота на милиарди хора по света.

СЗО обяви извънредна ситуация за здравето през февруари, когато вирусът обхвана Азия. През март тя нарече случващото се пандемия. През пролетта повечето страни в света въведоха различни ограничения за движение до строга карантина. Европа се превърна в епицентър на глобалната криза. Световната икономика на практика е спряла.

През есента и зимата повечето страни бяха обхванати от втората вълна на коронавирус. В продължение на една година учените успяха да разработят и патентоват няколко ваксини наведнъж. Няколко държави, включително страните от ЕС, започнаха ваксинация на населението.

Според университета "Джонс Хопкинс” към 30 декември 1,8 милиона души са починали от COVID-19 в света, а други 81,1 милиона са били заразени.

Животът на черните има значение

Дори и с ограничителни мерки, полицейското убийство на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож американец в Минеаполис през май, предизвика протести за граждански права, които станаха най-големите от 60-те години на миналия век.

Протестите срещу полицейското насилие и системния расизъм обхванаха света, включително и Европа.

Политически раздори в САЩ

Започна процедура по импийчмънт срещу 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, но той бе оправдан.

През ноември Тръмп не успя да спечели президентските избори. Въпреки твърденията за фалшифицирани резултати от гласуването, той ще напусне Белия дом на 20 януари 2021 година. 78-годишният демократ Джо Байдън ще стане новият президент.

"Брекзит"

Разводът на Великобритания с ЕС продължи през цялата година. Безкрайните преговори завършваха в задънена улица до 24 декември. Най-накрая сделката беше сключена само една седмица преди края на преходния период.

Ръководителят на Европейския парламент Урсула фон дер Лайн и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и британският премиер Борис Джонсън подписаха споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. На 30 декември документът беше одобрен от Камарата на общините на Обединеното кралство. Сега евродепутатите трябва да го одобрят.

Беларус

Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на президентските избори в Беларус на 9 август, но опозицията и западните страни, включително ЕС, Великобритания и САЩ, твърдят, че вотът е фалшифициран и отказват да признаят резултатите .

В продължение на няколко месеца хиляди продемократични граждани излизат на улицата всяка седмица. Светлана Тихановская, основният опозиционен кандидат, който се смята за истински победител в изборите, избяга в Литва, за да избегне преследването.

Продемократични или антикорупционни протести бяха проведени и в България, Тайланд, Киргизстан и Хонконг. В Полша десетки хиляди хора излязоха на протест срещу почти пълната забрана за аборти в страната.

Армения и Азербайджан

Напрежението между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах ескалира в най-жестокия конфликт от десетилетия. В резултат на това поне пет хиляди души загинаха, а стотици хиляди бяха вътрешно разселени.

Военните действия приключиха на 9 ноември. Примирието е сключено с посредничеството на Русия. След сключването на мирното споразумение Азербайджан обяви победата си в конфликта, предизвиквайки вълна от недоволство в Армения, където протестите срещу сегашното правителство все още продължават.

Ливан

Експлозия в пристанището на Бейрут на 4 август уби над 200 души и рани над 6500 души.

Експлозията е причинена от амониев нитрат, който е бил съхраняван в продължение на години в склад при опасни условия. Инцидентът потопи страната в нова политическа и икономическа криза, придружена от масови протести. Протестиращите обвиниха правителството в некомпетентност и корупция.

Иран

Напрежението между Иран и САЩ се засили след убийството на един от най-важните служители на иранската армия генерал Касем Солеймани. Той беше убит в Ирак на 3 януари от безпилотен въздушен удар.

Пет дни по-късно иранските военни свалиха международен пътнически полет на украинска авиокомпания, убивайки всички 176 пътници и екипажа на борда. Техеран, който първоначално отрече да е участвал в инцидента, призна, че е объркал самолета с крилата ракета.

Водещи

Най-четени