Най-много незастраховани коли – в Гърция 22.08 | 13:17

1,5 милиона возила в южната ни съседка са без застраховка

От Олга Андреева

Гърция може да се похвали, че е "шампион" сред страните от Европейския съюз по процент на незастраховани автомобили.

Гръцката агенция АНА-МПА информира, че тази практика засяга 15% от намиращите се в движение автомобили в страната.

На второ място е Англия с 6%, като си заслужава да се отбележи, че има и страни с нулев процент на незастраховани автомобили, като Австрия и Германия, например.

Оценките сочат, че тези автомобили в Гърция възлизат на около 1,5 милиона. За борба с това явление от догодина се предвижда въвеждането на електронна база данни.

Застрахователните компании твърдят, че по пътищата в Гърция се движат около милион и половина автомобили, които не са застраховани.

Според председателя на автомобилната комисия към Съюза на гръцките застрахователни компании К. Берцяс практиката колите масово да не се застраховат не е от днес, а става дума за хроничен проблем.

Голяма част от гърците имат по повече от един автомобил (като трик да се измъкват от схемата за шофиране на коли с четни и нечетни номера в столицата) и по традиция застраховат само единия. Заради кризата пък броят на незастрахованите возила допълнително расте.

За да се справят с проблема с участието в пътно-транспортни произшествия на незастраховани коли застрахователните компании в Гърция са започнали да включват в договорите си специални клаузи.

Водещи

Най-четени