Най-мощният тайфун ще връхлети Япония във вторник 07.07 | 15:41

В Страната на изгряващото слънце е формиран кризисен щаб

От Антония Михайлова

Японското правителство е сформирало специален кризисен център във връзка с приближаващия се към южната част на страната най-мощен за последното десетилетие тайфун Неогури, съобщава ИТАР-ТАСС.

Метеорологичното управление на страната се обърнало към жителите на най-южната префектура Окинава с молба да вземат всички възможни мерки за безопасност и да не се приближават към бреговата линия.

В този район са спрени всички фериботи, рибарските кораби се прибират на брега или се опитват да се скрият в безопасни пристанища. Авиокомпаниите една след друга съобщават за анулиране на полетите до отдалечените острови и в град Наха – административен център на Окинава.

Сега Неогури, което в превод от корейски означава "енот", се движи към острова със скорост 20 км в час от югоизток. Той ще достигне Окинава във вторник (8 юли) сутринта. Поривите на вятъра в централната част на тайфуна достигат скорост 70 метра в секунда. Ураган с такава мощ лесно може да обърне движеща се кола, а край бреговете да се вдигнат вълни с височина до 14 метра.

Ситуацията се усложнява от това, че над разположения на север от Окинава японски остров Кюшу, сега се изливат мощни дъждове, които предизвикват наводнения и свлачища. Съобщава се за падането на рекордно ниво валежи – 370 мм. Препоръка за евакуация от Кюшу вече са получили 87 000 души. Съединяването на този дъждовен фронт с наближаващия от юг тайфун може да предизвика още по-мащабни бедствия.