Най-сетне жертвите на "Жълтата къща" могат да получат възмездие 04.08 | 16:01

Европа рови в Косово за черния бизнес с човешки органи, резултати вече има

От Лазар Тодоров

Европа продължава разследването на скандалната търговия с органи в Косово, в която се предполага, че са замесени бивши албански военни от АОК. Ан Брасьор председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заяви, че продължава с "походът към истината". Това бе потвърдено от ръководителя на разследващите екипи Клинт Уилямсън, който обяви предварителните резултати от работата на екипа.

Той заяви, че са открили неопровержими доказателства, срещу определени бивши командири в Армията за освобождение на Косово (АОК) за нарушаване на основни човешки права. Доказателства се базират на доклад на Съвета на Европа съставен от Дик Марти и представен от него през 2011 г.

Днес бившият докладчик заяви, че докладът, представен от Клинт Уилямсън, е бил изненада за Западните правителства, защото те не очаквали резултати от разследването. "Уилямсън говори за престъпления срещу човечеството, и то не лекомислено, а с доказателства и знаейки какво се подразбира под това", заяви Марти. Той добави, че е било много трудно да се изнесат доказателства, защото свидетелите нямат доверие в косовското и в международното правосъдие, и често са били заплашвани, а някои от тях дори изчезнали.

Екипът на Уилямсън бе формиран през 2011 г. за независимо разследване, базиращо се на твърденията от доклада на Дик Марти пред Съвета на Европа за търговия с човешки органи в Косово през 1999 и 2000 г. В документа Марти обвини няколко бивши командири от АОК, включително и косовския премиер Хашим Тачи, че са отговорни за отвличането и убийствата на стотици цивилни сърби, роми и "нелоялни" албанци, някои от които били отвеждани в така наречената "жълта къща" в Албания, където изваждали органите им и ги продавали на черния пазар.

"Той говори за престъпления срещу човечеството, за мъчения. Аз никога не съм поставял на преден план търговията с органи. Говорил съм за само за някои случаи, а Уилямсън чрез това стигна до същия резултат", каза Марти.

Въпреки че Уилямсън не спомена никакви имена, Марти подчерта, че за него е ясно кой е виновен за престъпленията. "Досега връзките между висшата политика и организираната престъпност в Косово бяха толкова големи, че не можеше да се изгради нормална власт, а голяма отговорност за това носи и международната общност", заяви Марти.

Заради зверствата, извършени време на конфликта, от ПАСЕ дори издадоха резолюция, в която се казва, че не може да има едно правосъдие за "победителите" и друго за "губещите", допълва БТА.

"Когато и да е извършено престъплението, всички извършители трябва да бъдат съдени и да отговарят за незаконните си действия, независимо към коя страна принадлежат и каква е политическата им роля", добави Брасьор.

И отбеляза, със съжаление, че още съществува климат на заплашване на свидетели, като призова властите в Сърбия, Албания и Косово да сътрудничат безрезервно на продължаващото разследване, което има цел да донесе възмездие на опечалените семейства на близките 15 години след приключване на военните действия.

Западните медии откликнаха на резултатите от разследването с възгласи да бъдат наказани виновниците и да бъдат осъдени по обвинения в престъпление срещу човечеството.

"Това е добър ден за Косово, въпреки че мнозина албанци не смятат така, тъй като е обвинена тяхната Армия за освобождение на Косово (АОК). Прекалено дълго Косово се позоваваше на праведната освободителна война, в която за военни престъпления не можеше и да се говори”, пише едно от най-авторитетните издания на Стария континент вестник Die Presse.

Водещи

Най-четени