Найджъл Фарадж: Аз само казвам истината! 23.06 | 11:00

Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин, заяви лидерът на британската партия "Реформирай Обединеното кралство"

От iNews

Лидерът на британската партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж защити твърдението си, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна, след като бе осъден за коментара от лидери от целия политически спектър.

Найджъл Фарадж заяви по-рано в интервю за Би Би Си, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна" и че това е следствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток.

Премиерът Риши Сунак го разкритикува, заявявайки, че това е абсолютно грешен коментар и само "налива масло в огъня на агресията на Путин". Лидерът на лейбъристите Киър Стармър определи думите на Фарадж като "позорни", а лидерът на либералдемократите Ед Дейвид нарече популиста "апологет на Путин". От Шотландската национална партия отбелязаха, че казаното е "обида за всички пострадали украинци".

Найджъл Фарадж обаче реагира със статия във "Дейли телеграф", в която пише, че никога не е бил "апологет или поддръжник на Путин", "но ако боднете руската мечка с прът, не се изненадвайте, ако тя отговори".

"Не ме обвинявайте, че казвам истината за войната на Путин в Украйна", казва Фарадж и прави уточнението, че "нахлуването в Украйна е било неморално, възмутително и незащитимо".

"Като защитник на националния суверенитет аз вярвам, че Путин сгреши напълно като нахлу в суверенна Украйна. Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин по какъвто и да е начин. Но това не променя факта, че прозрях какво ще се случи преди десетилетие, предупреждавах, че идва и съм една от малкото политически фигури, които винаги са били прави и честни относно войната на Русия в Украйна", изтъква Найджъл Фарадж.

 

Водещи