Найджъл Фараж подаде оставка, след като не бе избран за депутат 08.05 | 14:55

Фараж обаче не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място

От Беатрис Николoва

Лидерът на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж подаде оставка след като не бе избран за депутат в британския парламент.

Фараж обаче не изключи възможността отново да се кандидатира за лидерското място.

"През септември ще има избори за нов лидер на UKIP и през лятото ще обмисля дали да се кандидатирам отново за поста", заяви Фараж пред репортери.

Още преди изборите Фараж заяви, че ще подаде оставка, ако не успее да спечели място в парламента. Заклейми и мажоритарната система във Великобритания.  UKIP спечели близо 3,8 милиона гласа, но остана втора или дори трета сила в десетки избирателни райони.  

Фараж е известен главно с антиимигрантските си изявления и призивите Великобритания да ограничи достъпа на българи и румънци.

Той дори заплаши Дейвид Камерън, че ако не спре имигрантите, го очаква поражение на европейските избори, което ще предизвика "земетресение" в Уестминстър.

Миналата година пък заплаши, че милиони българи и румънци ще залеят страната, окачи ипостери "26 милиона души търсят работа? А чие работно място искат?”.

"България попадна в центъра на антиимигрантския дискурс във Великобритания, защото извади лош късмет. Не съм враг на българите, а на имиграцията. Късметът изневери на вас, защото се присъединихте с последната вълна. Ако бяхте влезли в ЕС заедно с Полша, никой нямаше да ви обърне внимание", каза преди време той.

"Ако съм млад, умен, трудолюбив и амбициозен българин, догодина бих отишъл във Великобритания, където минималната ми заплата ще бъде 10 пъти по-голяма. Не обвинявам никого за това", коментира Фараж.

До момента резултатите от изборите във Великобритания сочат, че Консерваторите на премиера Дейвид Камерън печелят 325 места в 650-местната Камара на общините.  

Лейбъристите имат 239 места. Трета е Шотландската национална партия с 58 места, а четвърти са либералдемократите с 10 места, сочат данните от Exit Poll.

 

Водещи

Най-четени