Накъде гледа турският президент Ердоган 21.11 | 17:30

Със сигурност това не е към Европейския съюз

От iNews.bg

Може и турците да имат голямо желание да влязат в Европейския съюз, само че приоритетите на президента Ердоган са съвсем различни. В момента той гледа към Шанхай-5.

"Напрежението между Турция и ЕС ще се успокои с бъдещо партньорство и членство в Шанхайската петорка, Европа не видя нищо полезно от присъединяването на страната", заяви президентът Реджеп Ердоган.

Идеята за пренасочването на Турция към членство в друг съюз Ердоган лансира за втори път в рамките на визитите си в Пакистан и Узбекистан пред придружаващите го журналисти. Според него е много добро съвпадение британският Брекзит и новата ера в отношенията между Турция и ЕС, а вече и в други европейски страни като Франция, Италия и др. се надигат подобни нагласи за напускане на съюза.

"Ситуацията е следната – Турция в крайна сметка трябва да почувства спокойствие. Стига вече сме повтаряли ЕС, та ЕС. Някои могат и да ме критикуват, но аз питам какво пречи Турция да бъде част от Шанхай-5 и казах това на Путин, на Назарбаев. Тази организация за сътрудничество в началото е основана от 5 държави, после се присъединяват Узбекистан, Пакистан, Индия, а сега и Иран иска това. Уважаемият Путин изрази готовност желанието ни да бъде разгледано. Надявам се, че ако има положително развитие и Турция стане член на Шанхай-5, това ще бъде много добре за нас", посочи Ердоган.

Той призова за търпение до края на тази година и изрази възмущение от факта, че ЕС блокира пътя на страната цели 53 г., че преговорните глави само се отварят, но не следва затваряне, отбелязва БГНЕС.

"Като няма приключване на преговорните глави, какъв е смисълът изобщо да се отварят? За страните в Латинска Америка има свободен визов режим, но за Турция не. Разбрахме се да изчакаме до края на годината и тогава ще решим дали да отменим сделката за реадмисията на мигрантите. През юни трябваше да получим 3 млрд.евро за тях, за бежанците, не за нас, има един протокол за това, но на хартия, има договорен и втори транш от 3 млрд.евро, и чакаме да видим какво ще направят. А после и ние ще решим как да постъпим. Невъзможно е да разбереш поведението на ЕС, какви ги върши, какво говори, но никога не видя нещо полезно и добро в Турция, и няма подобно намерение", коментира Ердоган.

Водещи

Най-четени