Намериха майката на Мария - тя е от Бургас 24.10 | 08:43

Ромката е взела три пъти пари от Гърция като многодетна

От Цанка Донкова

Откриха майката на малката Мария, намерена преди дни в ромски лагер в Гърция. Това е бургазлийката Саша Русева. Това съобщава кореспондент на Нова телевизия в южната ни съседка. Бащата на момиченцето е Атанас Русев, от село Николаево, Старозагорско.

Майката на Мария обаче е декларирала при раждането ѝ, че не е семейна. Жената не е била на територията на България в периода 2008-2010 г. и не е плащала здравни осигуровки. Предполага се, че сега се е завърнала. Предстои да бъде издирена и да се доизясни случая с русокосото момиченце.

Ромите, отглеждали Мария в Гърция пък, са получавали помощи за многодетни. Според полицията следващата стъпка щяла да бъде да получат и зестра за малката.

Мъжът, който отглеждал Мария, се обадил на някакъв българин - Михали, но човекът му казал да не го търси повече. Именно него се опитват да намерят властите.

Интерпол е издал и "синьо съобщение" за Христос Салис и Елевтерия Димопулу (или Селини Сали), за да се съберат още данни за тях. Полицаите смятат, че малкото момиче е заживяло заедно с ромите със съгласието на родителите си. Те можели да получат сериозна сума пари за зестра на малката, тъй като според ромските обичаи бащата на булката получава зестра от семейството на младоженеца.

Дотогава обаче семейството е получавало семейните добавки за многодетни. "Фабрика за получаване на помощи" от "майката" на Мария, разкри земеделският осигурителен институт ОГА, допълва в. "24 часа".

Три пъти ромката Елевтерия Димопулу е получавала пари. Веднъж през 1997 г., а другите два пъти през 2013 година. Но тя е декларирала различен брой деца всеки път. Използвала е и фалшива самоличност, като се е представяла за Селини Павлос Сали, отново заради добавки за многодетни. Полицията проучва мобилния телефон на 39-годишния ромски "баща" на Мария. Той е заявил, че се е свързал с българския "посредник", който "му е донесъл в началото на 2009 година новороденото тогава момиченце".

В същото време адвокатката на двойката роми М. Палавра е заявила, че няма никакви доказателства за отвличането на Мария. Русото момиченце не е било експлоатирано и малтретирано. То не е било и принуждавано да проси. Също така според нея малката Мария се е аклиматизирала към нравите и обичаите на циганите, танцувала и се усмихвала.

Палавра обаче не е успяла да обясни как двойката цигани са заявили, че имат 14 деца, и са получили от държавата около 2700 евро месечно заради това. Без отговор е останал и въпросът защо детето се вижда на видеозапис с боядисана коса - от много руса на кестенява.

Водещи