Нападатели с маски разбиха московски бар, приютил гейове и лесбийки 12.10 | 13:45

Отбелязвали деня на публично признаване на нетрадиционната сексуална ориентация

От Елена Коцева

Тази нощ неизвестни лица са извършили нападение над бар в центъра на Москва. Агресията е била насочена към представители на ЛГБТ-обществото в руската столица.

Тази нощ неизвестни лица са извършили нападение над бар в центъра на Москва. Агресията е била насочена към представители на ЛГБТ-обществото в руската столица.  

Именно в бар "7FreeDays" представители на организацията на гейовете, лесбийките и транссексуалните са отбелязвали деня на публично признаване на нетрадиционната сексуална ориентация.

Очевидци разказват за около 20 нападателя с хирургически маски на лицето, които около 21.30 часа са нападнали заведението, елиминирайки преди това охраната на входа.

Според един от организаторите на вечерта Павел Самбуров, цитиран от BBC, нападателите не са имали за цел да навредят физически на посетителите, а по-скоро са искали за всеят страх и паника.

Въпреки това четирима души от присъствалите в заведението са пострадали, като трима от тях са приети в болница. Нито един от ранените не е сериозно пострадал. Общо в заведението са присъствали около 70 души, от които 70% са били момичета.

По думите на заместник-председателя на Радужната асоциация (руска организация, която се бори срещу дискриминацията по полов признак) вероятно зад погрома в заведението стоят същите хора, които нападнаха и шествието.

Очевидци на нападението са раздразнени, че повиканата полиция е пристигнала едва след час. Според изявление от самата полиция обаче всички служители са работили изключително акуратно с пострадалите и очевидците и без да демонстрират никаква хомофобия.

Това е първият случай на агресия в заведение или събиране на представители на ЛГБТ общността в Москва. До този момент е имало само нападения по време на митинги и прайдовете. Въпреки че редовно и преди всяка акция, която организират, има заплахи и предупреждения, този път преди нападението не е получено абсолютно нищо, обяснява Самбуров.

Водещи

Най-четени