Нападението над САЩ в Либия било добре планирано? 13.09 | 07:50

Пентагонът придвижва два американски военни кораба до либийските брегове

От Андриян Георгиев

Демонстранти предприеха втора атака срещу посолството на САЩ в Кайро.

Полицията е използвала сълзотворен газ и предупредителни изстрели, за да разпръсне участниците в протеста. Демонстрантите са запалили един автомобил. Ранени са най-малко 10 души. 

Масовите протести обхващат нови държави. Разгневени мюсюлмани обсадиха и посолствата на САЩ в Тунис и Мароко.  

Междувременно стана ясно, че пентагонът придвижва два американски военни кораба до либийските брегове, предаде AP, като се позова на неназовани американски официални представители.

Единият от корабите, миненосецът "Лабун", е заел позиция край бреговете на Либия в сряда, докато миненосецът "Макфол" е на път за Либия и ще бъде край бреговете ѝ до няколко дни. На корабите има ракети Томахок.

Плавателните съдове нямат специална мисия, но техните капитани ще могат да реагират на каквато и да е задача, наредена им от американския президент. Миненосците имат общо екипаж от около 300 души, уточнява БТА.

Американски представители обявиха, че САЩ разглеждат нападението срещу консулството в Бенгази като  комплексна атака и проверяват дали тя е била замислена с цел отбелязване на годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. Подобно изявление направи и Майк Роджърс, републиканският председател на Комисията по разузнаването в Конгреса.

"Това е сложно нападение. Нападателите, както изглежда, са се възползвали от демонстрацията срещу онзи филм и са я използвали като претекст", заяви конгресменът. "Някои подробности все още са неясни, но ясно личи почеркът на Ал Каида", подчерта депутатът. "От месеци наред Ал Каида търси западни мишени навсякъде в Северна Африка. Ние наблюдавахме някои дейности,  които ни позволяват да мислим днес, че нападателите са от група, свързана с Ал Каида", посочи Роджърс.

Неназовани американски представители съобщиха, че САЩ ще използват и безпилотни самолети в  разследването на нападението, а ФБР ще помага на либийските разследващи.

Заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши  изрази хипотезата, че зад нападението стои екстремистка групировка, която е извън закона. Той призна, че действителността в Либия е, че  правителството не упражнява власт на цялата либийска територия и че има групировки и хора извън закона, които правителството за момента не може да възпре.

Базираният във Великобритания мозъчен тръст "Куилиам" също посочи, че нападението е било добре планирана терористична атака, която е щяла да се случи независимо от протестите срещу обидния за исляма филм. Мозъчният тръст посочва, че 24 часа преди атаката лидерът на Ал Каида Айман аз Зауахири е призовал във видеообръщение в джихадистки форум либийците да отмъстят за убийството на фигура номер две в терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи.

Водещи

Най-четени