Нападнаха водеща битка за кметското място в Скопие с обвинения, че била българка 27.10 | 10:30

Заев изненадващо обяви, че ако партията му изгуби кметското място в Скопие, ще подаде оставка и ще предаде премиерския пост на някой друг от Социалдемократическия съюз

От iNews.bg

Предизборната надпревара за балотажа на местния вот в Северна Македония ескалира до нападки за българско гражданство. В неделя на втори тур ще бъде избран кметът на Скопие и именно столицата е основният залог в политическата битка между управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев и най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ.

Заев изненадващо обяви, че ако партията му изгуби кметското място в Скопие, ще подаде оставка и ще предаде премиерския пост на някой друг от Социалдемократическия съюз.

На първия тур от местните избори в Скопие кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 86 698 гласа / 37.68%, а кандидатът на СДСМ Петре Шилегов - 78 783 гласа / 34.24 %, пише offnews.bg.

Родената през 1979 г. Арсовска е икономист, председател на Македонските стопански камари и на Македонския съюз на работодателските организации, а роденият през 1969 г. Шилегов е бивш депутат и настоящ кмет на Скопие - от 2017 г. насам.

Днес депутатката от СДСМ Славянка Петровска заяви на пресконференция, че "вицепрезидентът на България с указ от 2011 г. е дал българско гражданство на Данела Арсовска".

"Данела Арсовска да застане пред гражданите и да признае, че има българско гражданство. От десет години тя има резервна родина. Тя не може да се грижи за интересите на хората от Скопие, щом има българско гражданство и е почетен консул на Унгария" - заяви Петровска.

От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че твърденията за български паспорт на Арсовска са "лъжа и манипулация".

"Ние напълно отричаме подобни неистини. И никаква черна кампания, включително и тази, в която се намесват хора от най-близкия семеен кръг на Арсовска, няма да помогне на СДСМ да избегне поражението, което му предстои", заявиха още от ВМРО-ДПМНЕ.

Водещи

Най-четени