Напрежението в Скопие отново нараства 06.05 | 15:58

Партиите на Заев и Груевски излязоха с остри декларации една срещу друга

От iNews.bg

Двете водещи македонски партии излязоха днес с декларации на фона на нарастващото напрежение в Скопие. Социалдемократическият съюз а Македония (СДСМ) призова президента Георге Иванов да действа конституционно, така че ВМРО-ДПМНЕ да бъде конструктивна опозиция. От партията на Зоран Заев посочват, че в този период е необходима максимална отговорност от всички, за да се позволи сформирането на новото правителство, което в момента е основен държавен интерес, предаде БГНЕС.

"Гражданите се нуждаят от стабилност, необходим е качествен живот и перспективи, които ще отворят евроинтеграцията, а това ще позволи и реформи. Това е важно за всички, независимо от тяхната политическа, етническа или друга принадлежност. Парламентарното мнозинство ще реализира своята отговорност пред хората и ще сформира правителство, което ще реализира необходимите реформи в граждански и държавен интерес ", пишат от СДСМ. От партията обявиха, че работата им ще се ръководи от мнозинството за унитарна Македония, съгласно Конституцията и евроатлантическото бъдеще на страната.

"Трябва да се прекратят всички лъжи във връзка с някакви заплахи за националните и държавните интереси, с които Никола Груевски за лични интереси безпокои гражданите. Иванов е длъжен да постъпи съгласно конституционните си задължения и да се издигне над личните интереси на Груевски. Това трябва да направи и ВМРО-ДПМНЕ, която също има задължение да бъде конструктивна опозиция и да подкрепи процеса на реформи, за да може страната да върви напред ", се добавя в изявлението. Парламентарното мнозинство, според партията, е готово да работи за благото на всички граждани, но без отлагане в страната трябва да застъпи новият кабинет.

В същото време от ВМРО-ДПМНЕ написаха: "Престъпникът Зоран Заев и СДСМ с нелегалния опит за избор на председател на парламента нарушават Конституцията, законите и правилника за дейността на парламента и трябва да понесат съответната отговорност. Заев и СДСМ, въпреки политическата криза, поставиха Република Македония и в правна криза. Създадоха правни прецеденти, с които в бъдеще се отваря възможност за незаконно гласуване на двудържавност, билингвизъм, двуезични банкноти, геноцид и всички останали елементи от "Албанската платформа". При това без да се зачита волята на гражданите. Четвърти ден те мълчат за албанските знамена в кабинета на незаконно избрания от тяхна страна председател на Народното събрание, както мълчаха и за пеенето на албанския химн в македонския парламент", се казва в изявлението.

Според партията, след изборите гражданите се чувстват измамени и не искат Македония да се превърне в бинационална държава. А вместо това искат икономически просперитет и технологичен напредък.

Водещи

Най-четени