Нараства социалното напрежение между богати и бедни в САЩ 13.01 | 16:44

Напрежението, породено от имиграцията и отношенията между расите и поколенията, отстъпва на неравенството в доходите

От Андриян Георгиев

Напрежението между богати и бедни в САЩ нараства и е достигнало най-високите си нива от почти четвърт век насам, сочи ново социологическо проучване.

Американците изглежда съзират в настоящето по-голям социален конфликт в неравенството между богати и бедни, отколкото в горещи теми като имиграцията и отношенията между расите и поколенията.

Ново проучване на изследователския център "Пю", цитирано от БТА, хвърля светлина върху начина, по който американците възприемат икономическото разделение - проблем, който ще е сред основните теми на кандидатпрезидентската кампания през 2012 г., на фона на продължаващата висока безработица, увеличаващата се бедност и протестите на движението "Окупирай Уолстрийт".

Резултатите идват в момент, когато на първичните избори във вторник избирателите в Хю Хампшър дадоха ясно да се разбере, че икономиката е най-важната тема за тях. Накрая те избраха Мит Ромни, който спечели с голяма преднина

Президентът Барак Обама популяризира посланието на кампанията си за повече възможности за средната класа, призовавайки за по-високи данъци за най-богатите и успявайки да постигне двумесечно удължаване на данъчни облекчения за средната класа.

Изследването на "Пю" показва, че младите хора, демократите и афроамериканците продължават да са най-склонни, както и в предишни години, да говорят за съществуването на големи различия между богати и бедни. Но през последните две години при три важни колебаещи се групи - белите, американците със средни за страната доходи и политически независимите - се отбелязва едно от най-големите увеличения в броя на хората, които сега също са на това мнение.

В резултат, мнозинството от поддръжниците на всички политически партии и идеологии са съгласни, че съществуват големи проблеми между американците, които са на върха, и тези, които са на дъното на икономическата стълбица.

Все пак макар и усещането за класов конфликт у американците да е нараснало значително през последните години, обществените нагласи спрямо богатите американци до голяма степен остават непроменени. Например около 46% от американците поддържат негативното схващане, че богатите са такива, защото са имали  късмета да се родят в заможни семейства или са имали правилните връзки. Но почти същия брой хора - 43% - казват, че богатите хора са такива "предимно заради техните усърден труд, амбиции и образование". 

Това дава повод за предположения, че хората, за които междукласовото напрежение е нараснало, може би смятат, че гневът срещу богатите е погрешно насочен. Скорошно проучване на "Галъп" разкри, че по-малко от половината американци казват, че намаляването на пропастта между богатите и бедните е "изключително" или "много важно" в сравнение с осем от десет запитани, които казват, че политиките за създаване на икономически растеж трябва да са първостепенен приоритет за правителството.

"Тези промени в нагласите за относително кратък период от време може да са отражение на отправеното в края на 2011 г. из цялата страна послание от протестиращите от движението "Окупирай Уолстрийт" за неравенството в доходите и богатството, което привлече медийното внимание", каза социологът от центъра "Пю" Ричард Морин. "Но промените могат и да са отражение от нарастващото обществено усещане у американското общество за скрито разпределяне на богатствата".

През последните седмици голямото количество данни от преброяването на населението показаха увеличаващо се разделение, включително в дела на общото, държано от 10% от населението американско богатство, увеличил се от 49% през 2005 на 56% през 2009 г. Според други данни от преброяването рекорден брой американци - почти един от всеки двама - са обеднели или са печелили суми, които ги класифицират като хора с ниски доходи.

Почти трима от всеки десет американци казват, че има "много силни" конфликти между богатите и бедните, сочат данните на независимата изследователска група. Това е двойно повече в сравнение с тези, които са били на това мнение през 2009 г. и най-големият брой хора, които мислят по този начин, откакто този въпрос е включен в анкетата преди 24 години.

62% от американците пък отговарят, че има "много големи" или "големи" конфликти между имигрантите и родените в Америка. Още по-малък е броят на тези, според които конфликтите между бели и черни са на това ниво (38%), и между млади и стари (34%). Това е промяна в сравнение с 2009 г., когато имиграцията оглави списъка с резултатите от изследването като най-големият причинител на социални конфликти. Тогава 55% бяха заявили, че между имигрантите и родените в САЩ американци има "много големи" или "големи" конфликти, докато за 47% подобен конфликт е съществувал между богати и бедни.

Водещи

Най-четени