Натиск върху Шулц за коалиция с Меркел 22.11 | 17:18

Политиците да преосмислят своето отношение, каза Франк-Валтер Щайнмайер

От iNews.bg

Натискът върху лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц, за да преосмисли отказа си от съюз с консерваторите на канцлера Ангела Меркел все повече нараства. Шулц многократно заяви, че няма да има нова широка коалиция начело на Германия, след като неговата партия претърпя тежко поражение на вота през септември. Но след като опитите за коалиция на канцлера със Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха и изпратиха страната в политическа криза, все повече гласове от редиците на ГСДП и извън нея започнаха да се съмняват в решението на бившия председател на европарламента, предаде БГНЕС.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който има правомощията да свика предсрочни избори и който самият е бивш високопоставен член на социалдемократите, заяви, че е дошъл моментът, когато "всички участници трябва да преосмислят своето отношение". Утре държавният глава трябва да се срещне с Шулц, за да обсъдят създалата се политическа ситуация. Междувременно ежедневникът "Зюддойче Цайтунг" пише, че в редиците на социалдемократите "расте безпокойство заради неговия ясен отказ от широка коалиция".

Пред в. "Билд" лидерът на дясното крило на ГСДП Йоханес Карс заяви, че трябва да се говори с президента открито, без да се настоява на собствената гледна точка. Изданието посочва още, че съпротивата срещу Шулц расте, като "най-видният таен защитник на нова широка коалиция е вицеканцлерът Зигмар Габриел". По-рано лидерът на ГСДП заяви, че е готов за нови избори, въпреки че според социологически проучвания резултатите от тях няма да завършат с много по-различни резултати. Отдръпвайки се от позицията на Шулц за нов вот, началникът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес заяви в понеделник, че не изключва възможността да се подкрепи правителство на малцинството начело с консерваторите на Меркел.

Според съобщения в медиите две седмици преди конгреса на лявата партия нейното ръководство също започва да се чуди дали Шулц е най-добрият избор за лидер. "Твърде много грешки по време на изборите, неправилни ходове с новите назначения и – най-лошото от всичко, лоша преценка на сегашните настроения на обществеността", посочва още в. "Билд".

Водещи

Най-четени