Националистките партии спечелиха в Страната на баските в Испания 22.10 | 11:42

Баската националистическа партия се класира първа, следвана от също сепаратистка коалиция с ляв политически уклон

От Кремена Бедерева

Националистките партии спечелиха местните избори в Страната на баските в Испания, съобщава BBC. Изненадващо или не, това явление със сигурност ще засили и без това устойчивите сепаратистки настроения в региона.

Баската националистическа партия се класира първа, следвана от също сепаратистка коалиция с ляв политически уклон. Дясно-центристката Народна партия на премиера на страната Мариано Рахой се отчете с победа в Галиция, за да уравновеси везните.

Местните избори се възприемат като ключов тест за политиката на съкращения на Рахой, а резултатите от двата региона показват смесени сигнали. Според анализаторите изборите в Страната на баските са основополагащи за положението в страната. Нещо повече – проблемите с баския сепаратизъм се засилват в последно време и се очаква да играят все по-голяма и по-голяма роля в политическата сцена на Испания.

Лявата коалиция Euskal Herria Bildu, застанала зад Баската националистическа партия, бе основана след постоянните забрани на върховния съд на Испания на други партии, свързани с терористичната групировка ETA. Bildu е свързана с предпочитанията на привържениците на ETA, въпреки че публично осъжда употребата на насилие.

Според експертите е твърде възможно двете победили партии в Страната на баските да оформят още по-голяма коалиция. Следващият техен ход би бил натиск за провеждане на референдум, на който Страната на баските да се бори за своята независимост от Испания, пише още Econ.bg.

При такъв сценарий – който е твърде вероятен, проблемите пред правителството ще станат прекалено много. В друг регион – Каталуния, също се наблюдават сепаратистки настроения и думата "референдум" все повече и повече витае в публичното пространство.

Испания е в изключително тежко финансово положение. На национално равнище безработицата е около 25%, а в Галиция – 21%. Същевременно страната периодично е парализирана от масови демонстрации срещу мерките за съкращения, предприемани от Рахой.

Водещи

Най-четени